GGZ-agoog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

GGZ-agoog

Jij geeft als GGZ-agoog mensen met een psychische aandoening het vertrouwen in zichzelf terug. Zo kunnen zij na verloop van tijd weer volledig deelnemen aan de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een angststoornis of mensen met een zware depressie. Als GGZ-agoog ben je breed inzetbaar. Je kunt zowel werken met individuen als groepen, bij een instelling of bij mensen thuis. Met jouw begeleiding en advies help jij mensen met een stoornis de draad weer op te pakken.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een GGZ-agoog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Jij geeft als GGZ-agoog mensen met een psychische aandoening het vertrouwen in zichzelf terug. Zo kunnen zij na verloop van tijd weer volledig deelnemen aan de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een angststoornis of mensen met een zware depressie. Als GGZ-agoog ben je breed inzetbaar. Je kunt zowel werken met individuen als groepen, bij een instelling of bij mensen thuis. Met jouw begeleiding en advies help jij mensen met een stoornis de draad weer op te pakken.

Wat doet een GGZ-agoog?

Als GGZ-agoog begeleid je mensen met psychische aandoeningen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stemmingsstoornissen, persoonlijke stoornissen of ontwikkelingsstoornissen. Ze zijn de grip op hun leven kwijt. Jij leert hen de regie weer in eigen handen te nemen. Daarbij houd je rekening met verschillende factoren, zoals de hulpvraag, de leefsituatie en de mogelijkheden van de cliënt. 


Als GGZ-agoog kun je zowel ambulant (bij mensen thuis) werken of in een instelling. Je kunt je cliënten individueel behandelen maar ook in groepsverband. Het is een erg veelzijdig beroep. Dat merk je vooral aan de diverse doelgroepen waarmee je werkt. In de ene situatie werk je bijvoorbeeld coachend. In een andere situatie heb je een opvoedende of ondersteunende rol. 


Jij helpt cliënten de draad weer op te pakken en daar heb je zo veel mogelijk informatie voor nodig. Eerst maak je kennis met je cliënt en verzamel je relevante informatie. Ook ga je in gesprek met hulpverleners en betrokkenen, zoals vrienden en familie. Vervolgens analyseer je alle informatie en maak je een plan van aanpak voor de herstelbehandeling. 


Het is belangrijk dat je als GGZ-agoog cliënten de ruimte geeft. Ze moeten hun ideeën kunnen geven over de herstelbehandeling. Je houdt bijvoorbeeld rekening met hun wensen en behoeften, zodat zij zich bij jou op hun gemak voelen. Tijdens de herstelbehandeling help je cliënten re-integreren in de samenleving. Dit doe je door bijvoorbeeld hun sociale vaardigheden te verbeteren en hen te helpen functioneren in de samenleving. 


Een gemiddelde werkdag zal vooral bestaan uit het werken met cliënten. Daarnaast heb je organisatorische taken. Denk bijvoorbeeld aan het bijwonen van een teamoverleg, het geven van trainingen, het begeleiden van stagiairs en het onderhouden van contacten met externen, zoals hulpverleners.

Past het bij je?

Als GGZ-agoog ben je voor veel cliënten een steun en toeverlaat. Daarom is inlevingsvermogen binnen dit beroep een must. Daarnaast moet je een rots in de branding zijn. Je ondersteunt cliënten namelijk in het proces van gedragsverandering: zij moeten zich zelfverzekerd gaan voelen. Om dat te realiseren weet je cliënten te stimuleren en te motiveren en zoek je vaak naar een creatieve oplossing. 


Ook is het belangrijk dat je goed met cliënten kunt praten. Daarbij houd je ruimte voor hun inbreng. Maar je houdt ook het gezamenlijke doel voor ogen: het re-integreren in de maatschappij. Om dat te bereiken heb je doorzettingsvermogen nodig en kun je goed oplossingsgericht werken, zeker in een crisissituatie. Werken in groepsverband? Geen probleem. Jij kunt zowel met groepen als individuen omgaan.


Bij de begeleiding van een cliënt zijn veel mensen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan familieleden, vrienden, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je moet communiceren met verschillende doelgroepen.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • stimulerende en motiverende houding
  • creativiteit
  • doel- en resultaatgerichtheid
  • vaardigheid om oplossingsgericht te werken
  • communicatieve vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2717 - €5045 per maand