Jongerenwerker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Jongerenwerker (jeugdzorgwerker)

Als jongerenwerker leg je contact met jongeren. Ook begeleid je hen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op de terreinen vrije tijd, school, werk, wonen, geld, leefomgeving, gezin en relaties. Hiervoor stel je meestal, samen met de jongeren, een programma met activiteiten op.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als jongerenwerker leg je contact met jongeren. Ook begeleid je hen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op de terreinen vrije tijd, school, werk, wonen, geld, leefomgeving, gezin en relaties. Hiervoor stel je meestal, samen met de jongeren, een programma met activiteiten op.

 

Sommige zaken regel je vanachter je bureau, maar meestal ben je actief met de jongeren bezig. Vaak werk je overdag, maar heel regelmatig ook ’s avonds en in het weekend.

 

Vind jij het leuk met jonge mensen om te gaan en om hen verder op weg te helpen? Sta jij stevig in je schoenen? Lees dan meer over het beroep jongerenwerker.

Wat ga je doen?

Als jongerenwerker leg je contact met jongeren. Je begeleidt hen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld op de terreinen vrije tijd, school, werk, wonen, geld, leefomgeving, gezin en relaties.

 

Samen met de jongeren en je collega's bespreek je wat er aan de hand is, wat de wensen, ideeën en dromen van de jongeren zijn. Je bedenkt welke acties een positieve ontwikkeling in gang kunnen zetten. Van daaruit stel je afwisselende programma’s op met allerlei activiteiten.

 

Wat leeft er?
Sommige zaken regel je vanachter je bureau, maar meestal ben je actief met kinderen en jongeren bezig. De ene keer in een buurthuis of jongerencentrum, de andere keer ga je de wijk in om de jeugd op te zoeken. Je durft op jongeren af te stappen en weet goed wat er bij de jeugd leeft. Kennis van verschillende culturen is belangrijk. 

 

Samenwerking
Je werkt veel samen met organisaties die zich bezighouden met jeugdzorg. Je maakt vaak deel uit van een wijkteam, soms een speciaal jeugd-wijkteam. 

 

Activiteiten
Je stuurt regelmatig jongeren aan die zelf activiteiten opzetten. Jij stimuleert ze om stappen te zetten die hun ontwikkeling ten goede komen, maar ook de buurt en de omstandigheden waarin ze opgroeien. Samen met de jongeren en de politie organiseer je bijvoorbeeld informatieavonden over alcohol, drugs en vandalisme. Je kunt jongeren ook kunst op straat laten maken. Of je organiseert cursussen over solliciteren en andere onderwerpen die voor jongeren interessant zijn.

 

Vertrouwensrelatie
Een vertrouwensrelatie is heel belangrijk. Je steekt er dus veel tijd in om die op te bouwen. Als de jongeren problemen hebben, help je ze bijvoorbeeld door met hen samen het gesprek aan te gaan met jeugdzorg, maatschappelijk werk, de huisarts of de politie. Je helpt jongeren ook als ze een vervolgopleiding of een beroep moeten kiezen. En met problemen met hun ouders, in hun relatie en het vinden van woonruimte.

 

Andere taken
Je neemt deel aan teambesprekingen en aan overleg met vrijwilligers, het opbouwwerk en de gemeente. Daarnaast onderhoud je contacten met collega’s van veel andere organisaties, met de politie en met scholen. je houdt de administratie op orde. Samen met de jongeren zorg je ervoor dat het buurthuis er goed uitziet en dat er een prettige sfeer heerst.

Past het bij je?

Je gaat met jongeren om. Dat houdt in dat je flexibel moet zijn, maar tegelijkertijd ook consequent. Je weet precies wat je wel accepteert en wat niet meer. Ook kun je goed luisteren en moet je je kunnen inleven in de situatie en culturen van jongeren.

 

Omdat je cursussen geeft, vrijwilligers traint en een flinke discussie met jongeren en anderen niet uit de weg gaat, moet je mondeling sterk in je schoenen staan.

 

Ook schriftelijk moet je jezelf duidelijk kunnen maken, bijvoorbeeld in het cursusmateriaal dat je maakt of als je subsidie wilt aanvragen voor een activiteit.

 

Je moet je als jongerenwerker goed kunnen concentreren en ook stressbestendig zijn, want de gemoederen kunnen soms hoog oplopen!

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een jonge geest
  • goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden
  • stressbestendigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1850 - €4095 per maand