Psychomotorisch therapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psychomotorisch therapeut

Als psychomotorisch therapeut werk je met mensen die psychische problemen hebben. Daarbij richt je je op hun bewegingsgedrag en hun ervaringen met bewegen. Ben jij een beweeglijk type? Want je moet natuurlijk zelf de oefeningen die je bedacht hebt voordoen! En kun je goed met mensen overweg? Jij moet je cliënten namelijk weten te motiveren en stimuleren. Het doen van oefeningen is voor hen niet altijd even leuk.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als psychomotorisch therapeut werk je met mensen die psychische problemen hebben. Daarbij richt je je op hun bewegingsgedrag en hun ervaringen met bewegen.



Ben jij een beweeglijk type? Want je moet natuurlijk zelf de oefeningen die je bedacht hebt voordoen! En kun je goed met mensen overweg? Jij moet je cliënten namelijk weten te motiveren en stimuleren. Het doen van oefeningen is voor hen niet altijd even leuk.



Psychomotorisch therapeut wordt gerekend tot de vaktherapeutische beroepen. Hier vallen ook de volgende therapeuten onder: danstherapeut, muziektherapeut, dramatherapeut, beeldend therapeut, speltherapeut, of psychomotorisch kindertherapeut.

Wat ga je doen?

Als psychomotorisch therapeut behandel je mensen met psychische problemen. Het gaat om problemen waarbij je de oplossing kunt zoeken in het bewegen van mensen en in de manier waarop ze hun lichaam ervaren. Het doel van je therapie is het tot stand brengen van een gedragsverandering of daaraan een bijdrage te leveren. Daarmee kun je de psychosociale of psychiatrische problematiek weghalen of verminderen.

 

Door middel van oefeningen probeer je ervoor te zorgen dat je cliënten zich bewust worden van hun gedrag en ervoor te zorgen dat ze hun gedrag veranderen. Je werkt daarbij met groepen of met cliënten die alleen bij je komen.

 

De oefeningen die je aanbiedt, zijn bewegings- of lichaamsgeoriënteerd. Bij bewegingsgeoriënteerde oefeningen kun je denken aan spelvormen zoals basketbal, bij lichaamsgeoriënteerde oefeningen gaat het bijvoorbeeld om ademhalings- of ontspanningsoefeningen.

 

Van iedere cliënt houd je bij hoe de behandeling verloopt. Je hebt regelmatig overleg met andere hulpverleners zoals psychiaters, psychologen, vaktherapeuten of sociotherapeuten.

Past het bij je?

Als psychomotorisch therapeut bedenk je voor groepen of individuele cliënten oefenvormen die passen bij hun problematiek. Je moet hiervoor goed kunnen observeren en luisteren. 

 

Ook moet je kunnen omgaan met moeilijk gedrag van mensen, want tenslotte hebben ze psychiatrische problemen. Je moet bovendien creatief en inventief op situaties kunnen inspelen. Je bent in staat cliënten te stimuleren, zodat ze het leuk vinden om jouw oefeningen uit te voeren en er het nut van inzien. Daarvoor moet je goed kunnen uitleggen wat ze precies bij een bepaalde oefening moeten doen en waarom ze dat zo moeten doen.

 

Het is belangrijk dat je als psychomotorisch therapeut zelfstandig kunt werken en dat je jezelf goed kent. Je moet bijvoorbeeld weten welk gedrag van mensen jou boos maakt, zodat je ermee kunt omgaan als je in zo’n situatie terecht komt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • zelfstandigheid
  • goede omgang met mensen
  • creativiteit en inventiviteit
  • beweeglijkheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2150 - €4110 per maand