Ambulancechauffeur - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Ambulancechauffeur

In de opleiding Ambulancechauffeur leer je medisch assisteren en rijden met een ambulance.

Delen
Ambulancechauffeur
Choose
Your
Future
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Inhoud Opleiding

De opleiding tot ambulancechauffeur bestaat uit een medisch-assisterend gedeelte en een verkeers- en vervoerstechnische module.

 

Medisch-assisterend
In het medisch-assisterende gedeelte staan kennis en medisch-assisterende vaardigheden centraal. Je bent immers vaak de eerste hulpverlener ter plaatse. Deze module is een intensief inhoudelijk trainingsprogramma waarin alles draait om de basiscompetenties van een ambulancechauffeur.

 

Verkeers- en vervoerstechnisch
In het vervoerstechnische gedeelte krijg je praktijktraining in algemene en bijzondere rijvaardigheden. Ook volg je theoretische vakken op het gebied van verkeer en autotechniek.

 

Theorie en praktijk
Tijdens je opleiding volg je theorielessen en werk je oriëntatieopdrachten uit. Daarnaast doe je ook veel werkervaring op. Je combineert met deze opleiding theorie en praktijk. Al je praktijkervaringen, uitgewerkte opdrachten en presentaties komen in je portfolio. Deze map is onder meer bedoeld om je voortgang bij te houden.

Duur en Leerwijze

De opleiding tot ambulancechauffeur duurt 7 maanden en bestaat uit 30 lesdagen. De opleiding start 5 keer per jaar.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een deel van de opleiding) te volgen.
Vind de toelatingseisen hieronder.

Toelatingseisen

Je gaat eerst solliciteren bij een ambulancedienst. Als je bent aangenomen, kun je aan de opleiding tot ambulancechauffeur beginnen. Je wordt aangemeld door je werkgever.

 

Toelatingseisen
De eis om ambulancechauffeur te worden is niet bij alle ambulancediensten gelijk, maar over het algemeen moet je in het bezit zijn van:

 

  • een diploma op MBO-niveau 3
  • een geldig eenheidsdiploma EHBO
  • een geldig rijbewijs B en bij sommige organisaties moet je ook in het bezit zijn van een geldig rijbewijs C en/of E

 

Wanneer je niet in het bezig bent van een MBO 3 diploma dan heb je de mogelijkheid om een capaciteitentest en een taaltoets te maken. Op deze manier kun je alsnog worden toegelaten tot de opleiding. Je kunt altijd informeren naar jouw mogelijkheden bij de ambulancedienst van je keuze.

 

Vrijstellingen
Ben je in het bezit van het getuigschrift Ambulanceverpleegkundige? Je krijgt dan een assessment. Slaag je, dan heb je een vrijstelling voor het medisch assisterend gedeelte. Je hoeft dan alleen het vervoerstechnische deel te volgen. Wanneer je niet slaagt, moet je de medisch assisterende module alsnog volgen.

 

Specificaties:

NIVEAU

Anders

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16