Doktersassistent - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Doktersassistent

Je leert om patiënten aan de balie en aan de telefoon te woord te staan. Want weet jij welke vragen je aan de patiënt kan stellen om te kunnen beoordelen of er sprake is van een spoedgeval? Om dat goed te kunnen doen, moet je beschikken over voldoende medische kennis. Dat leer je in de opleiding. Ook leer je allerlei medisch-technische handelingen,  bijvoorbeeld injecteren, bloed afnemen, bloeddruk meten, urine nakijken en oren uitspuiten. 

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Na afronding van de MBO-opleiding Doktersassistent (niveau 4) kun jij de dokter veel werk uit handen nemen.

 

Je leert om patiënten aan de balie en aan de telefoon te woord te staan. Want weet jij welke vragen je aan de patiënt kan stellen om te kunnen beoordelen of er sprake is van een spoedgeval? Om dat goed te kunnen doen, moet je beschikken over voldoende medische kennis. Dat leer je in de opleiding. Ook leer je allerlei medisch-technische handelingen,  bijvoorbeeld injecteren, bloed afnemen, bloeddruk meten, urine nakijken en oren uitspuiten. 

 

Inhoud opleiding

In de opleiding Doktersassistent krijg je algemene vakken, zoals Engels, rekenen en burgerschap. Daarnaast leer je over de taken die specifiek bij het beroep doktersassistent horen, zoals: 

 

  • triage: de hulpvraag van de patiënt in behandeling nemen, inschatten met hoeveel spoed een patiënt geholpen moet worden en de patiënt verwijzen naar de juiste zorgverlener.
  • voorlichting en advies geven.
  • zorgen voor een goede planning in de praktijk.
  • medisch-technische handelingen.
  • afhandelen van administratie.

 

Als je studeert voor doktersassistent, zijn stages een belangrijk onderdeel van de opleiding. Volg je de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), dan bestaat minimaal 60 procent van je studietijd uit stages. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je minimaal 20 procent van je studietijd aan stages. 

 

Je kunt deze opleiding volgen aan diverse ROC’s

 

Werken als doktersassistent
Na de opleiding Doktersassistent ben je op veel werkplekken welkom. Bijvoorbeeld: in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, verpleeghuis of de jeugdgezondheidszorg. Of ga werken op de polikliniek van een ziekenhuis of bij een geneeskundige dienst. Wil je liever verder studeren aan een HBO-opleiding in de gezondheidszorg? Ook dat kan. Bekijk de mogelijkheden.

Duur en Leerwijze

De MBO-opleiding Doktersassistent op niveau 4 kun je op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) of via de beroepsopleidende leerweg (BOL, leren en stage lopen). De opleiding duurt gemiddeld drie jaar.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal onderdelen) te volgen. Ook met een EVC-traject is dit mogelijk. 

 

Particuliere opleidingen
Je kunt de opleiding tot doktersassistent ook volgen bij een particulier opleidingsinstituut zoals de LOI, NIPA, NTI of Capabel Onderwijsgroep. De duur van een dergelijke opleiding hangt af van je eigen studietempo.

 

Speciaal voor volwassenen
Stichting Opleidingsinstituut Spoedeisende Geneeskunde (OSG-VvAA) biedt een 1-jarige opleiding voor volwassenen aan. Deze wordt zowel als dagopleiding (1 dag naar school) als avondopleiding (2 avonden naar school) gegeven. 

 

Doktersassistent in het ziekenhuis
ROC Midden Nederland biedt in samenwerking met een aantal ziekenhuizen een tweejarige BBL-opleiding aan. Je wordt dan opgeleid om in het ziekenhuis te gaan werken, bijvoorbeeld in de richting van Onderzoek en Behandeling, Operatieve Zorg of Radiotherapie.

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de MBO-opleiding Doktersassistent (Assistenten Gezondheidszorg) als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's of bewijzen:


- VMBO, theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg
- MAVO
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

 

Oudere diploma's
Als je een ouder MAVO-diploma hebt, zijn natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie in je vakkenpakket gewenst.

 

Vrijstellingen
Bij sommige ROC's is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen, waardoor je hem in twee jaar kunt afronden. Deze versnelde opleiding is meestal alleen mogelijk als je in het bezit bent van een HAVO-diploma met scheikunde of een overgangsbewijs van 4 naar 5 VWO. Vraag bij het ROC van je keuze naar de mogelijkheden.

 

ROC's kunnen altijd aanvullende eisen stellen, zoals een leeftijdsgrens van 20 jaar voor een deeltijdopleiding. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.

 

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg wilt doen, moet je zelf op zoek naar een leerbedrijf. Je gaat dus solliciteren naar een functie als leerling-doktersassistent. Je kunt bij een ROC informeren waar je dit het beste kunt doen. Sommige ROC's kunnen bovendien bemiddelen tussen jou en het leerbedrijf.

 

Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen (diploma en vakkenpakket) als voor de BOL-variant.

 


Al ervaring of certificaat?
Als je al over (vrijwilligers)ervaring beschikt, kun je misschien een verkort traject volgen. Je kunt namelijk je ervaringen door middel van een EVC-procedure laten erkennen: dat kan een flinke studieduurverkorting opleveren! Je kunt je voor een EVC-procedure aanmelden bij de opleiding (ROC of particulier).



Aanvullende toelatingseisen
Voor de gewone BOL-opleiding gelden altijd bovenstaande toelatingseisen. ROC's kunnen aanvullende eisen stellen voor BBL- of deeltijdopleidingen. Het is daarom handig om eerst contact op te nemen met het ROC waar je naartoe wilt. Soms is het gebruikelijk dat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek voordat je aan de opleiding begint.



Een andere opleiding?
Als je de opleiding Doktersassistent niet op een ROC wilt volgen, zijn er diverse andere opleidingsmogelijkheden. Zie: waar aanmelden.

 

De toelatingseisen voor deze opleidingen variëren. Voor meer informatie kun je daarom het beste informeren bij de onderwijsinstelling.

 

Zie ook:
Alles over Studeren: EVC Erkenning

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, BBL

, BOL

, Deeltijd

INSCHRIJFDATUM

Uiterlijk 1 april

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16