Ander diploma

Ander diploma

Heb je nog geen zorg-, welzijns- of sportdiploma, maar wil je wel in één van deze sectoren gaan werken? Een baan vinden is goed mogelijk, zowel met als zónder een nieuw passend diploma. Vaak zul je wel, in een combinatie van werken en leren of via een cursus, een diploma moeten halen.

Zorg en welzijn
Bijna alle opleidingen in zorg en welzijn kun je volgen via werkend leren (BBL). Dat houdt onder andere in dat je een leerlingsalaris ontvangt. Zo zit je niet zonder inkomen en doe je al tijdens je studie werkervaring op.

En: wie weet kun je je opleiding in kortere tijd afronden dan gebruikelijk is. Een onderwijsinstelling kan een diplomawaardering en/of EVC-traject uitvoeren om te zien of je vrijstellingen krijgt voor onderdelen van de opleiding.

Sport

In de sportsector worden de MBO-opleidingen alleen via de beroepsopleidende leerweg (BOL) aangeboden, dus niet via werkend leren. Er worden wel veel cursussen aangeboden voor bepaalde delen in de sport. Je kunt hierbij denken aan Pilates-docent, trainer van de F-pupillen of fitnessinstructeur.

Starten zonder goede vooropleiding
Zorg-, welzijns- en sportinstellingen hebben het liefst dat hun medewerkers gediplomeerd zijn voor de functie waarin ze werken. Voor sommige functies is dat zelfs vereist. Er zijn echter werkvelden waarin je ook zó aan de slag kunt.

Denk bijvoorbeeld aan zorghulp in de thuiszorg, zorgassistent in de gehandicaptenzorg of baliemedewerker in een sportschool. Vaak biedt je werkgever je een (interne) opleiding aan, waardoor je de benodigde papieren alsnog kunt behalen.

Tip: vrijwilligerswerk
Je oude leven en/of baan vaarwel zeggen kan best een grote stap zijn. Is een baan in zorg, welzijn of sport wel wat je wilt? Je kunt dit ontdekken door vrijwilligerswerk te doen. Dat kan bijna overal, maar is vooral goed mogelijk in:

- Ouderenzorg (verpleeg- en verzorgingshuizen)
- Gehandicaptenzorg
- Sociaal werk
- Sport (sportverenigingen)

Zie ook:
Onderwijsinstellingen vinden
(Levens)ervaring waardevol: EVC
Over MBO - leren/stage (BOL)
Over MBO - werken/leren (BBL)
Over HBO/WO - voltijd
Over HBO/WO - deeltijd
Over HBO/WO - duaal
Over HBO - associate degree
Opleidingen vinden met werken en leren