Ambulancechauffeur - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ambulancechauffeur

Als ambulancechauffeur vervoer je patiënten van en naar het ziekenhuis, vaak ben je de eerste hulpverlener ter plaatse.

Delen
Ambulancechauffeur
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een ambulancechauffeur?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ambulancechauffeur vervoer je patiënten van en naar het ziekenhuis, vaak ben je de eerste hulpverlener ter plaatse.

 

Dat je vaak als eerste bij een ongeluk bent, zorgt ervoor dat je ook koelbloedig medisch assisterende handelingen verricht. Ben jij daar klaar voor?

 

Ook kun je instromen de zorgambulance. Dan verricht je geen medisch-assisterende handelingen, maar ben je verantwoordelijk voor het transport van mensen die niet zelf meer in de auto naar het ziekenhuis kunnen of vanuit het ziekenhuis naar een andere plek worden gebracht.


Soms raas je met grote spoed door het verkeer: dan moet je rustig en geconcentreerd kunnen blijven. Als ambulancechauffeur ben jij perfect op de hoogte van wegopbrekingen en rommelmarkten, zodat je niet vast komt te zitten als je snel ergens moet zijn.


Je doet je werk in dienst van een RAV.


Nieuwsgierig hoe een werkdag van een ambulancechauffeur eruit ziet? Voor de nieuwe campagne 'De mensen van de ambulance' is hier een filmpje over gemaakt. Zie verder op deze pagina.

Wat doet een ambulancechauffeur?

Als ambulancechauffeur vervoer je patiënten naar het ziekenhuis. Je bent tijdens de rit verantwoordelijk voor de veiligheid en het comfort van de patiënt. Daarnaast hou je de veiligheid van de andere inzittenden van de ambulance en die van je medeweggebruikers goed in de gaten.

 

Soms moet je met spoed naar een patiënt die in een levensbedreigende situatie verkeert. Op weer andere ritten vervoer je patiënten voor controle van het ziekenhuis terug naar huis of van huis naar het ziekenhuis.

 

Je assisteert de verpleegkundige die op de ambulance aanwezig is. Op de plek van een ongeluk assisteer je de verpleegkundige bij het verzorgen van gewonden, met het aansluiten van de apparatuur (bijvoorbeeld een infuus) en met patiënten op de brancard en in de ambulance tillen. Bij grote ongelukken moet je in staat zijn zelf de patiënt te controleren. Jouw bevindingen geef je dan weer door aan de ambulanceverpleegkundige.

 

Ook verricht je onderhoudswerkzaamheden aan de ambulance. Je controleert bijvoorbeeld de lichten en de sirene en zorgt ervoor dat de mobilofoon goed werkt. Samen met de verpleegkundige onderhoud je de apparatuur in de ambulance. Je moet ook goed met die apparatuur kunnen omgaan: denk aan een navigatiesysteem of communicatieapparatuur.

 

Voordat je dienst begint, moet je altijd eerst het intranet checken. Daarop staat bijvoorbeeld welke wegopbrekingen er die dag zijn, waar rommelmarkten worden gehouden en waar de gemeente paaltjes heeft geplaatst. Deze informatie is natuurlijk erg belangrijk. Met al die wijzigingen moet je rekening houden als je snel ter plekke moet zijn. Je kunt je immers niet veroorloven dat je in het verkeer vast komt te zitten!

Past het bij je?

Omdat je in het verkeer werkt, moet je over een goede reactiesnelheid beschikken en ver vooruit blijven kijken. Je moet snel in kunnen schatten wat je medeweggebruikers gaan doen. Onder grote tijdsdruk moet je bovendien rustig en geconcentreerd blijven.

 

In de contacten met de centrale post, de verpleegkundige, patiënten en hun familie kun je doortastend en tactvol optreden. Het is daarbij belangrijk dat je over een goed inlevingsvermogen beschikt en de patiënt en de geëmotioneerde familieleden of omstanders op hun gemak kunt stellen.

 

Als ambulancechauffeur moet je stevig in je schoenen staan, vooral wanneer je te maken krijgt met ernstige ongevallen.

 

Verder is het belangrijk dat je kunt samenwerken met andere hulpverleners, zoals politie en brandweer.

 

Je vindt het niet erg om op onregelmatige tijden te werken, want ambulancechauffeurs zijn op alle tijden van de dag nodig. Ook komt het voor dat je dienst uitloopt. In een noodsituatie blijf je aanwezig, ook al is je dienst eigenlijk afgelopen. Flexibiliteit is dus een vereiste.

 

Verder heb je technisch inzicht en werk je nauwgezet. Bij het controleren van de ambulance en de apparatuur ga je nauwkeurig te werk.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • doortastendheid
  • snel reactievermogen
  • een goed inlevings- en inschattingsvermogen
  • stevige schoenen
  • goede communicatieve eigenschappen
  • flexibiliteit

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1950 - €2890 per maand