Beroep Ambulancechauffeur

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Ambulancechauffeur

Wat ga je doen in dit beroep?

Als ambulancechauffeur vervoer je patiënten naar het ziekenhuis. Je bent tijdens de rit verantwoordelijk voor de veiligheid en het comfort van de patiënt. Daarnaast hou je de veiligheid van de andere inzittenden van de ambulance en die van je medeweggebruikers goed in de gaten.

Soms moet je met spoed naar een patiënt die in een levensbedreigende situatie verkeert. Op weer andere ritten vervoer je patiënten voor controle van het ziekenhuis terug naar huis of van huis naar het ziekenhuis.

Je assisteert de verpleegkundige die op de ambulance aanwezig is. Op de plek van een ongeluk assisteer je de verpleegkundige bij het verzorgen van gewonden, met het aansluiten van de apparatuur (bijvoorbeeld een infuus) en met patiënten op de brancard en in de ambulance tillen. Bij grote ongelukken moet je in staat zijn zelf de patiënt te controleren. Jouw bevindingen geef je dan weer door aan de ambulanceverpleegkundige.

Ook verricht je onderhoudswerkzaamheden aan de ambulance. Je controleert bijvoorbeeld de lichten en de sirene en zorgt ervoor dat de mobilofoon goed werkt. Samen met de verpleegkundige onderhoud je de apparatuur in de ambulance. Je moet ook goed met die apparatuur kunnen omgaan: denk aan een navigatiesysteem of communicatieapparatuur.

Voordat je dienst begint, moet je altijd eerst het intranet checken. Daarop staat bijvoorbeeld welke wegopbrekingen er die dag zijn, waar rommelmarkten worden gehouden en waar de gemeente paaltjes heeft geplaatst. Deze informatie is natuurlijk erg belangrijk. Met al die wijzigingen moet je rekening houden als je snel ter plekke moet zijn. Je kunt je immers niet veroorloven dat je in het verkeer vast komt te zitten!