Beroep Ambulanceverpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Ambulanceverpleegkundige

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Voordat je ambulanceverpleegkundige wordt, ben je vaak al werkzaam als verpleegkundige op MBO- of HBO-niveau. Meestal heb je je zelfs al gespecialiseerd, bijvoorbeeld in de intensive care. Het diploma Ambulanceverpleegkunde is zodoende vaak al een derde stap binnen je loopbaan.

Het is ook mogelijk om met de HBO-opleiding Medische Hulpverlening te worden opgeleid voor werken in de ambulancezorg. Dan wordt je dus niet opgeleid tot verpleegkundige, maar tot hulpverlener.

Met een getuigschrift ambulanceverpleegkundige kun je er ook voor kiezen om de opleiding Verpleegkundig Centralist te gaan volgen. Als verpleegkundig centralist werk je op de MKA (Meldkamer Ambulancezorg).

Als verpleegkundige kun je je overigens ook laten bijscholen in andere disciplines, zoals intensive care verpleegkunde, kinderverpleegkunde en kankerverpleegkunde (oncologie).

Door middel van bijscholing kun je bijvoorbeeld ook regionaal opleidingscoördinator of leidinggevende binnen of buiten de ambulancesector worden.

Beroepen buiten de ambulancesector:

Is er werk?
Door allerlei wijzigingen in het zorgstelsel, zoals ouderen die langer thuis blijven wonen, is de vraag naar ambulanceritten de afgelopen jaren flink toegenomen. Vanwege de vergrijzing zal dit ook blijven groeien. Na je opleiding heb je dan ook een grote kans op werk (UWV, 2019). Hierdoor is er ook voldoende vraag naar ambulanceverpleegkundigen.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.