Beroep Ambulanceverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Ambulanceverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Mensen die bij een ongeval gewond zijn geraakt of mensen met andere acute gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, moeten zo snel mogelijk verzorgd worden. Als ambulanceverpleegkundige verleen je hen eerste hulp. Je bekijkt wat er met de patiënt aan de hand is en besluit vervolgens hoe je hem kunt helpen.

Het gaat er natuurlijk om dat het letsel van de patiënt beperkt blijft en daarom zorg je er eerst voor dat de toestand van de patiënt stabiel wordt voordat je hem naar het ziekenhuis gaat vervoeren. Daarbij horen werkzaamheden als het aanleggen van verbanden, aansluiten van beademingsapparatuur, toedienen van medicijnen, injecteren, geven van hartmassages of toedienen van elektrische schokken.

Ook tijdens het vervoer van de patiënt ben je verantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg en houd je de conditie van de patiënt nauwlettend in de gaten. Je sluit daarom bewakingsapparatuur aan, waarmee je bijvoorbeeld de bloeddruk kunt aflezen. Ook stel je, indien mogelijk, allerlei vragen aan de patiënt waardoor duidelijk wordt wat er precies gebeurd is.

Je wordt bij ongevallen ook door de politie geïnformeerd over de toedracht. Je bevindingen noteer je op een lijst, zodat bij aankomst in het ziekenhuis de hulpverleners daar precies weten wat er moet gebeuren.

Als ambulanceverpleegkundige zorg je ook voor de mensen die voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis moeten of voor mensen die naar een ander ziekenhuis of verpleeghuis worden overgeplaatst.