Ambulant begeleider gehandicaptenzorg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ambulant begeleider gehandicaptenzorg

Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil. Je begeleidt cliënten (kinderen, jongeren, volwassenen) thuis, op de werkplek of op school. Deze cliënten hebben vaak een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Je ondersteunt ze in hun dagelijkse activiteiten, in hun ontwikkeling en in de maatschappij. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt.

Delen
gehandicaptenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als ambulant begeleider in de gehandicaptenzorg zit je niet stil. Je begeleidt cliënten (kinderen, jongeren, volwassenen) thuis, op de werkplek of op school. Deze cliënten hebben vaak een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking of ontwikkelingsachterstand. Je ondersteunt ze in hun dagelijkse activiteiten, in hun ontwikkeling en in de maatschappij. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt.

 

Je ondersteunt en begeleidt mensen op school, thuis of op hun werkplek. Je bent ook werkzaam op kantoor. Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van een plan voor elke cliënt en je rapporteert hoe het met hem of haar gaat. Je hebt veel overleg met je collega's en met andere hulpverleners. Je biedt je cliënten (en de familie) de best mogelijke hulp. 



Je zet je in om je cliënten zoveel mogelijk zichzelf te laten zijn. Ze doen ertoe. En dat laat jij ze voelen. Je bent praktisch, communicatief vaardig en je werkt graag samen. 


Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg, zoals:

 

  • gezinsondersteuner
  • woonbegeleider
  • jobcoach

 

Gezinsondersteuner gehandicaptenzorg

Als gezinsondersteuner help je ouders die een kind hebben met een beperking of een ontwikkelingsachterstand. De opvoeding kan best ingewikkeld en intensief zijn. Als gezinsondersteuner help je met opvoedingsadviezen. En door te ondersteunen met praktische zaken, zoals de administratie. 

 

Woonbegeleider

Er zijn veel mensen met een beperking die graag zelfstandig willen wonen. Met hulp is er veel mogelijk. Dit wordt begeleid zelfstandig wonen genoemd. Vaak zijn dit (jong) volwassenen met een (licht) verstandelijke beperking. 



Als ambulant begeleider help je hen bij hun dagelijkse bezigheden. Je cliënten geven zelf aan waar ze hulp bij willen hebben. Jouw doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. 

 

Werkbegeleider of jobcoach

Je kunt ook gaan werken als werkbegeleider/jobcoach binnen de gehandicaptenzorg. Je helpt je cliënten om een passende baan te vinden. Heb je een topbaan voor ze gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkeling. Wanneer er problemen op de werkplek zijn, dan word jij ingeschakeld om samen een oplossing te bedenken. Je moet dan ook creatief kunnen denken.

 

Je begeleidt verschillende mensen met wie je altijd samenwerkt. En dat is precies wat er zo leuk is aan het werk van ambulant begeleider.

 

Klinkt dat als een uitdaging in jouw oren? Dan is ambulante begeleider in de gehandicaptenzorg echt een baan voor jou!

Wat ga je doen?

Je gaat als ambulant begeleider aan de slag met cliënten met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. Je ondersteunt en begeleidt je cliënten op school, op de werkplek of thuis. Je cliënten kunnen kinderen zijn, maar ook ouderen, erg gevarieerd dus!

 

Gezinsondersteuner

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als gezinsondersteuner. Voor ouders die een kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand hebben, kan de opvoeding best ingewikkeld en intensief zijn. Als gezinsondersteuner help jij ouders door opvoedingsadviezen te geven en te ondersteunen bij praktische zaken, zoals lichamelijke gezondheid en de administratie.

 

Woonbegeleider

Er zijn veel mensen met een beperking (gehandicapten) die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Dit zijn veelal (jong)volwassenen met een (licht)verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. Meer over begeleiden bij wonen lees je ook bij de beroepsbeschrijving (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

 

Werkbegeleider of jobcoach

Binnen de gehandicaptenzorg kun je ook gaan werken als werkbegeleider. Een werkbegeleider wordt ook wel een jobcoach genoemd. Je helpt cliënten een passende baan te vinden op de arbeidsmarkt. Heb je eenmaal een topbaan voor hen gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkelingen. Zijn er problemen op de werkplek? Dan is het aan jou om hier samen met je cliënt een oplossing voor te bedenken.



Je brengt veel tijd door met cliënten. Waar je ook werkt; op de werkplek, thuis of op school. Of met welke doelgroep. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk voortgangsrapporten over de cliënten en bespreekt veel met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden.

 

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.

Past het bij je?

Als ambulant begeleider moet je stevig in je schoenen staan, want je hebt een verantwoordelijk beroep. Je moet het leuk vinden om met mensen te werken met een beperking (gehandicapten) of ontwikkelingsachterstand.
 

Werk je in gezinsverband? Dan is duidelijke communicatie erg belangrijk. Ook moet je zelfstandig kunnen werken, omdat je alleen (dus zonder collega’s) in het gezin werkt. Je ziet andere hulpverleners wel als je met ze overlegt over je cliënten. Het is dan belangrijk dat je als team kunt functioneren.



Als ambulant begeleider kun je te maken krijgen met moeilijke situaties, zoals een druk gezin of een cliënt die het niet naar zijn zin heeft op de werkplek. Of een bewoner die het aan de stok heeft met een medebewoner. Je moet dan beschikken over een gezonde dosis inlevingsvermogen om de situatie van verschillende kanten goed te kunnen inschatten. Er wordt dan van jou verwacht om een passende oplossing te bedenken en deze duidelijk te communiceren naar de ouders en/of cliënt. Voor de juiste oplossing is soms heel wat overtuigingskracht nodig!
 

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • overtuigingskracht
  • zelfstandigheid
  • inlevingsvermogen
  • goede communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1860 - €2905 per maand