Beroep Ambulant begeleider gehandicaptenzorg

Wat ga je doen in dit beroep?

Je gaat als ambulant begeleider aan de slag met cliënten met een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Het woord ambulant geeft aan dat je geen vaste werkplek hebt. Je ondersteunt en begeleidt je cliënten op school, op de werkplek of thuis. Je cliënten kunnen kinderen zijn, maar ook ouderen, erg gevarieerd dus!

Gezinsondersteuner

Er zijn verschillende ambulante functies in de gehandicaptenzorg. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als gezinsondersteuner. Voor ouders die een kind met een beperking of ontwikkelingsachterstand hebben, kan de opvoeding best ingewikkeld en intensief zijn. Als gezinsondersteuner help jij ouders door opvoedingsadviezen te geven en te ondersteunen bij praktische zaken, zoals lichamelijke gezondheid en de administratie.

Woonbegeleider

Er zijn veel mensen met een beperking (gehandicapten) die graag zelfstandig willen wonen. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Dit zijn veelal (jong)volwassenen met een (licht)verstandelijke beperking. Als ambulant begeleider help je hen bij dagelijkse bezigheden. De cliënten geven zelf aan waar zij hulp bij willen hebben. Jouw uiteindelijke doel is om mensen zo zelfstandig mogelijk te laten leven en wonen. Meer over begeleiden bij wonen lees je ook bij de beroepsbeschrijving (persoonlijk) begeleider gehandicaptenzorg

Werkbegeleider of jobcoach

Binnen de gehandicaptenzorg kun je ook gaan werken als werkbegeleider. Een werkbegeleider wordt ook wel een jobcoach genoemd. Je helpt cliënten een passende baan te vinden op de arbeidsmarkt. Heb je eenmaal een topbaan voor hen gevonden? Dan blijf je op afstand betrokken. Je evalueert regelmatig de ontwikkelingen. Zijn er problemen op de werkplek? Dan is het aan jou om hier samen met je cliënt een oplossing voor te bedenken.

Je brengt veel tijd door met cliënten. Waar je ook werkt; op de werkplek, thuis of op school. Of met welke doelgroep. Daarnaast ben je ook werkzaam op kantoor. Je maakt namelijk voortgangsrapporten over de cliënten en bespreekt veel met andere hulpverleners. Dit doe je allemaal om de cliënt (en de familie) de best mogelijke hulp te bieden.

Het werk vraagt vaak creatieve oplossingen in de praktijk. Je hebt te maken met veel verschillende mensen die je begeleidt en met wie je samenwerkt. Dat maakt het werk uitdagend en erg afwisselend.