Anesthesiemedewerker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker controleer je voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteer je de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving.Ook bewaak en begeleid je de patiënt voor, tijdens en na de operatie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een anesthesiemedewerker?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als anesthesiemedewerker controleer je voor de operatie alle benodigde apparatuur en assisteer je de anesthesist bij het onder narcose brengen van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving.Ook bewaak en begeleid je de patiënt voor, tijdens en na de operatie.

 

Het werk is niet voorspelbaar en de meeste narcosefouten worden gemaakt bij eenvoudige operaties. Kun jij alert blijven?

 

Stel een vraag aan een beroepsbeoefenaar: Ontmoet...

Wat doet een anesthesiemedewerker?

Als anesthesiemedewerker werk je samen met de anesthesioloog. Dat is een arts die onder andere gespecialiseerd is in het toedienen van anesthesie, oftewel narcose. Je werkt samen in een operatieteam van ongeveer zes mensen waarin iedereen eigen taken heeft. De anesthesioloog bespreekt samen met de patiënt hoe hij of zij verdoofd zal worden.

 

Onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog voer jij zelfstandig bepaalde taken uit. Zo controleer je voor de operatie alle apparatuur en zet je deze klaar in de operatiekamer, help je de patiënt onder narcose of plaatselijke verdoving te brengen en zorg je ervoor dat de patiënt goed ligt.

 

Voor, tijdens en na de operatie begeleid je de patiënt, geef je uitleg over de procedures en over wat je gaat doen en stel je de patiënt gerust. Je bewaakt (onder andere via beeldschermen) voortdurend de vitale functies van de patiënt. Bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en ademhaling. Hierbij treed je zo nodig corrigerend op en stel je de anesthesioloog hiervan op de hoogte.

 

Naar eigen inzicht rapporteer je veranderingen in de toestand van de patiënt tijdens de operatie aan de anesthesioloog. De gegevens van elke patiënt houd je bij op de anesthesielijst of via automatische verslaglegging in de computer.

 

De taken van de gediplomeerde anesthesiemedewerker beperken zich niet tot de operatiekamer. Zo werk je bijvoorbeeld ook op poliklinieken waar kleine ingrepen plaatsvinden. En bij pijnbestrijding na een ingreep of tijdens chronische pijnbehandeling. Tevens werk je tijdens spreekuren voorafgaand aan de anesthesie. En maak je deel uit van traumateams. De gediplomeerde anesthesiemedewerker heeft hiervoor wel een aanvullende scholing nodig.

Past het bij je?

Operaties kunnen soms vol risico zijn. Je moet zorgvuldig kunnen werken omdat je de conditie van de patiënt van minuut tot minuut in de gaten moet houden. Er rust een grote verantwoordelijkheid op je schouders.

 

Als iets mis dreigt te gaan of het opeens slechter gaat met de patiënt, moet je direct reageren.

 

Uithoudingsvermogen heb je nodig, omdat een operatie soms kort, maar soms ook bijvoorbeeld zes uur kan duren. Al die tijd moet je geconcentreerd blijven werken. 

 

Je moet in een team kunnen werken, flexibel zijn en je aan kunnen passen aan wisselende omstandigheden en wisselende collega's.

 

Verder moet je goed met mensen kunnen omgaan en een patiënt geduldig en met respect behandelen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stevige schouders
  • een goed reactievermogen
  • uithoudingsvermogen
  • teamspirit
  • verantwoordelijkheidsgevoel

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2450 - €4110 per maand