Beroep Anesthesioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Anesthesioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als anesthesioloog houd je je bezig met pijnbestrijding, verdoving en intensieve zorg. Je beschermt het lichaam van patiënten tegen schadelijke gevolgen, zodat de organen goed blijven functioneren. Je past anesthesie toe bij patiënten die een operatie of een pijnlijk, belastend onderzoek moeten ondergaan en bij patiënten op de Intensive Care.

Preoperatieve poli
Een belangrijk onderdeel van je werk bestaat uit de voorbereiding op een operatie. Je onderzoekt de patiënten op de preoperatieve anesthesiologische poli. Daar bepaal je of zij geopereerd kunnen worden of dat hun conditie eerst moet verbeteren. Ook bespreek je de meest geschikte vorm van anesthesie met de patiënt.

Operatiekamer
Ook de operatiekamer (OK) is een belangrijk werkterrein. In de meeste gevallen ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op deze afdeling.
Je werkt op de OK nauw samen met de anesthesiemedewerker. Deze bewaakt de lichaamsfuncties van de patiënt in opdracht van jou.

Team
Je werkt verder samen met een chirurg, operatieassistenten en vaak met een chirurg in opleiding. Daarnaast is er soms ook een anesthesioloog in opleiding die jou assisteert en taken van je overneemt. Zo ben je altijd in teamverband aan het werk. Daarentegen heb je minder contact met patiënten en hun naasten dan andere medisch specialisten.

Intensive Care
In veel ziekenhuizen hebben anesthesiologen een leidende rol op de Intensive Care. Hier liggen immers patiënten in een kritieke toestand, die beademd moeten worden of van wie de bloedsomloop moet worden geregeld. Als anesthesioloog kun je je ook specialiseren in Intensive Care. Je wordt dan anesthesioloog-intensivist.