Beroep Arts-microbioloog

Past het bij je?

Nieuwsgierigheid is de belangrijkste eigenschap waarover je als arts-microbioloog moet beschikken. Maar ook een kritische houding en precisie zijn onontbeerlijk. Je moet er namelijk zeker van zijn dat de uitslag van het onderzoek de juiste is en je mag daarom niets zomaar voor waar aannemen. 

Goede communicatieve vaardigheden heb je nodig omdat je in teamverband werkt. Je werkt met mensen van de voedingsbodem-keuken die het materiaal aanleveren waarop ‘kweekjes’ gemaakt worden, analisten (HLO-opgeleid) voor de uitvoering van onderzoeken en de andere artsen- microbioloog en moleculair biologen. 

Je moet er tegen kunnen dat je geen beslissingsbevoegdheid hebt over preventieve maatregelen of behandelmethodes. Je geeft adviezen, maar weet nooit of deze echt opgevolgd zullen worden. En dat terwijl het jóu extra werk oplevert als door onjuist handelen een infectie uitbreekt... Een portie relativeringsvermogen, overtuigingskracht en mensenkennis kun je daarom ook goed gebruiken. 

Tot slot moet je je realiseren dat je niet zoveel met patiënten werkt. Hoewel je zelf kunt bepalen hoe vaak je patiënten bezoekt, ligt de nadruk binnen je werk op het verrichten en organiseren van onderzoek, het aansturen van je team en overleg met behandelaars en instellingsmanagement. 

Kortom, wat je nodig hebt is:
- nieuwsgierigheid, kritische houding en precisie
- teamspirit en communicatieve vaardigheden
- overtuigingskracht én relativeringsvermogen
- organisatorische vaardigheden

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.