Beroep Arts-microbioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Arts-microbioloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Tuberculose, chlamydia, de tekenbeetziekte (ziekte van Lyme), streptokokken... Als arts-microbioloog ben je specialist op het gebied van virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen die overdraagbaar zijn van mens op mens of van dier op mens.

Je bent de schakel tussen directe behandelaars zoals internisten, chirurgen en dermatologen en het laboratorium. Op verzoek van de collega medisch specialisten probeer je te achterhalen van welke besmetting of ziekte sprake is. Je bepaalt zelf of je diverse mogelijkheden tegelijk onderzoekt of begint met de meest voor de hand liggende onderzoeken. Er zijn namelijk talloze mogelijkheden en een efficiënte werkwijze is dus van belang. Op basis van de uitkomsten geef je advies over de behandelmethode.

Ter voorbereiding van het onderzoek kun je de rapportages van de behandelend arts lezen, maar ook gesprekken voeren met patiënten om de voorgeschiedenis te achterhalen. Je stelt dan vragen over wat ze hebben gegeten, of ze (on)veilig gevreëen hebben en of ze op reis zijn geweest naar een land waar bijvoorbeeld malaria voorkomt.

Voor het verrichten van onderzoek werk je met diverse apparaten en hulpmiddelen zoals microscopen en petrischaaltjes. Je onderzoekt ontlasting, bloed, huidcellen of andere lichaamsstoffen op de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Het meeste onderzoek doe je niet zelf, maar besteed je uit aan een team van analisten. Je geeft aan welke onderzoeken uitgevoerd moeten worden en analyseert de resultaten.

Als arts-microbioloog besteed je ook veel aandacht aan het voorkomen van infecties. Je onderhoudt contacten met de GGD om te weten of er epidemieën zijn gesignaleerd en werkt samen met ziekenhuishygiënisten en directieleden van zorgorganisaties zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen. In grotere laboratoria werk je daarnaast samen met andere artsen-microbioloog en kun je managementtaken vervullen om financiën, personeelsbeleid, techniek en automatisering op orde te houden.