Beroep Arts voor verstandelijk gehandicapten

Wat ga je doen in dit beroep?

Als arts voor verstandelijk gehandicapten ben je gespecialiseerd in de medische problemen die deze mensen kunnen hebben. Bepaalde medische problemen horen namelijk echt bij deze groep. Denk aan zintuigstoornissen, spasticiteit, gedragsproblemen, autisme, mobiliteitsproblemen, eetproblemen, slikstoornissen en epilepsie.

Ook heb je verstand van de oorzaken van verstandelijke beperkingen en het onderzoek daarnaar. Je behandelt niet alleen medische problemen die hierbij horen, maar probeert deze ook te voorkomen en op te sporen.

De arts voor verstandelijk gehandicapten heeft een brede kennis van allerlei ziektebeelden en medische aspecten daarvan. Een huisarts of specialist verwijst door naar een AVG voor advies of behandeling. Ook kun je behandelend arts zijn voor mensen met een verstandelijke beperking in een instelling.

In dit werk heb je niet alleen veel contact met mensen met verstandelijke beperkingen, maar ook met de begeleiders, ouders en andere artsen. Daarnaast werk je zowel binnen als buiten je eigen zorgorganisatie samen met andere zorgverleners, zoals logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en pedagogen.