Beroep Assistent-begeleider gehandicaptenzorg

Past het bij je?

De mensen met een beperking (verstandelijk, lichamelijk of zintuiglijk gehandicapten) voor wie je werkt, wonen meestal in een woonvoorziening omdat zij niet geheel zelfstandig kunnen wonen. Werk je mee in deze woonvorm, dan moet je het dus leuk vinden om hen te helpen bij hun persoonlijke verzorging of hun huishouden. Daarvoor moet je sociaal en praktisch zijn ingesteld.

Werk je op de dagbesteding, dan zul je samen met collega’s werkzaamheden of activiteiten uitvoeren. Je zult cliënten moeten motiveren en stimuleren om aan de werkzaamheden en activiteiten deel te nemen. Dat doe je samen met andere begeleiders. Goed kunnen samenwerken is daarom van belang.

Wanneer je werkt met mensen met een beperking is het ook erg belangrijk dat je hen rustig kunt assisteren bij hun dagelijkse bezigheden. Cliënten zijn het meest gebaat bij een geduldige en duidelijke aanpak.

Kortom, wat je nodig hebt is:
- een sociale houding
- een praktische houding
- het vermogen om goed samen te werken
- het vermogen om mensen te motiveren
- geduld

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.