Beroep

Audicien

In het beroep audicien verleen je zorg en ondersteuning aan mensen met gehoorproblemen. Je verstrekt onder meer hoortoestellen of andere hulpmiddelen aan slechthorende mensen. Hierdoor zorg je ervoor dat mensen weer beter kunnen horen.

Beroep audicien

Als audicien weet je alles van de hulpmiddelen waarmee je slechthorende mensen kunt ondersteunen. Zo kun je adviseren of een hoortoestel geschikt is of bijvoorbeeld juist een hoorbril met richtingsmicrofoon. Je legt cliënten uit hoe een hoortoestel werkt en vertelt onder meer hoe ze deze moeten onderhouden. Je hebt dus een voorlichtende en adviserende functie.

Maar naast adviseren, ga je ook aan de slag met je handen én met de computer. Tijdens je werk als audicien zet je regelmatig je handen aan het werk. Bijvoorbeeld om kleine reparaties uit te voeren aan hoortoestellen en oorstukjes. In het beroep audicien is het daarnaast van belang dat je goed met de computer overweg kunt. Je voert metingen uit (audiometrisch onderzoek) en werkt met geavanceerde apparatuur om een hoortoestel goed af te stellen. Heb je deze adviserende vaardigheden én computerskills in je?

Als audicien werk je er veelal zelfstandig. Maar ook samen met KNO-artsen (keel-neus-oorartsen) als een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is voor je cliënt. Daarnaast heb je regelmatig contact met mensen van het laboratorium of met de fabrikant.

Audicien worden?
Om aan de slag te gaan in het beroep audicien volg je de MBO-opleiding Audicien op niveau 4. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een winkel of in een audiologisch centrum. Als je meerdere jaren ervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie. Benieuwd wat momenteel je kansen op de arbeidsmarkt zijn als audicien?

De beroepenfilm is gemaakt op initiatief van de Dutch HealthTec Academy.