Beroep Audicien

Wat ga je doen in dit beroep?

Als audicien verstrek je hoortoestellen aan slechthorende mensen. Ook geef je hen voorlichting. Je legt bijvoorbeeld aan cliënten uit hoe het hoortoestel werkt, geeft adviezen voor de proefperiode en vertelt hoe de cliënt het hoortoestel schoon moet houden. Daarnaast begeleid je de hoortoestelgebruiker gedurende de levensduur van het hoortoestel.

Andere taken die bij dit beroep horen zijn het onderzoeken en behandelen van klachten, het maken van oorafdrukken en het uitvoeren van kleine reparaties aan hoortoestellen en oorstukjes.

Bij het werk gebruik je meetapparatuur, afdrukmateriaal om de maat te nemen, slijpapparatuur voor het precies passend maken van het hoortoestel en computerapparatuur om de hoortoestellen in te stellen.

Je werkt zelfstandig, maar als audicien werk je nauw samen met een keel-neus en oor-arts (KNO-arts) of een klinisch audioloog. Zij informeren je over de aard van de hoorstoornis. Daarnaast heb je regelmatig contact met collega's, met de mensen van het laboratorium die de maatoorstukjes maken en met de fabrikant of importeur.