Begeleider pleegzorg (jeugdzorgwerker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Begeleider pleegzorg (jeugdzorgwerker)

Als begeleider pleegzorg heet je ook wel jeugdzorgwerker. Het is een ingrijpende gebeurtenis, een kind in een pleeggezin plaatsen. Zowel voor het kind als voor de ouders als voor het pleeggezin. Als begeleider pleegzorg ondersteun je alle partijen. Bijvoorbeeld bij het wennen aan de nieuwe situatie of bij financiële en juridische zaken.

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een begeleider pleegzorg (jeugdzorgwerker)?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als begeleider pleegzorg heet je ook wel jeugdzorgwerker.

 

Het is een ingrijpende gebeurtenis, een kind in een pleeggezin plaatsen. Zowel voor het kind als voor de ouders als voor het pleeggezin. Als begeleider pleegzorg ondersteun je alle partijen. Bijvoorbeeld bij het wennen aan de nieuwe situatie of bij financiële en juridische zaken.

Wat doet een begeleider pleegzorg (jeugdzorgwerker)?

Als begeleider pleegzorg zorg je ervoor dat het verblijf van het pleegkind bij zijn pleegouders zo optimaal mogelijk verloopt. Daarbij werk je in de meeste gevallen ook toe naar een terugkeer van het kind naar zijn ouders. Daarvoor voer je gesprekken met het pleegkind, de ouders en de pleegouders. Daarin wordt ook het begeleidingsplan besproken en opgesteld. Dit plan evalueer je met hen en stel je eventueel bij.


Je begeleidt het pleeggezin en het kind bij het verblijf en bij het uitvoeren van het begeleidingsplan. Je ondersteunt de pleegouders in hun taak als plaatsvervangende opvoeders. Bovendien ben je als begeleider pleegzorg op de hoogte van de ontwikkelingen bij de ouders van het kind en de ontwikkelingen van het kind bij de pleegouders. Zo is het mogelijk om een goede inschatting te geven over terugplaatsing.


Daarnaast help je de pleegouders door het verschaffen van informatie over regelgeving, financiën en juridische zaken.

Past het bij je?

Voor de functie van begeleider pleegzorg is het belangrijk dat je goed contacten kunt onderhouden met zowel volwassenen als kinderen. Daarbij moet je de ouders, pleegouders en kinderen motiveren en stimuleren in het hele proces van de pleegzorg. Ook op momenten dat er problemen zijn. Goede communicatieve vaardigheden zijn dus erg belangrijk. In moeilijke situaties houd je je het beste staande als je stressbestendig bent en je hoofd koel weet te houden.


Omdat je ook rapporten opstelt, is het prettig dat je je naast mondeling ook schriftelijk goed kunt uitdrukken. Daarnaast help je pleegouders bij financiële en juridische zaken. Kennis van de Nederlandse wet- en regelgeving komt dus goed van pas!


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een sociale houding
  • mondelinge communicatieve vaardigheid
  • schriftelijke communicatieve vaardigheid
  • stressbestendigheid
  • kennis van wet- en regelgeving over de pleegzorg

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2110 - €3452 per maand