Beroep Bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Wat ga je doen in dit beroep?

Als bemiddelingsmedewerker op een gastouderbureau breng je ouders die kinderopvang zoeken in contact met mogelijke gastouders.

Je selecteert nieuwe gastouders door middel van een gesprek bij hen thuis. Daarbij kijk je onder meer naar hun opvoedkundige kwaliteiten. Ook let je op zaken zoals de kindvriendelijkheid van het huis en de tuin, of er wordt gerookt en of er huisdieren zijn.

Als er een inschrijving van een vraagouder binnenkomt, voer je een intakegesprek en stel je een bemiddelingsovereenkomst op. Je kijkt of er een gastouder in het bestand staat die voldoet aan de wensen en verwachtingen van de vraagouder. Zo ja, dan volgt een kennismakingsgesprek bij de gastouder thuis. Zo niet, dan ga je actief op zoek naar nieuwe gastouders.

Bij een koppelingsgesprek zijn de drie partijen aanwezig: de gastouder, de vraagouder en jijzelf namens het gastouderbureau. Als vraag- en gastouder met elkaar in zee willen, maak jij van de gemaakte afspraken een overeenkomst. Je werk houdt daarmee niet op: je belt regelmatig met zowel de gast- als vraagouder om te bespreken hoe de opvang verloopt. Ook kun je na een aantal weken een evaluatiegesprek houden met gast- en vraagouders.

Uiteraard kunnen de gast- en vraagouders ook een beroep op je doen als er tussentijds vragen of problemen zijn. Je bent voor hen een vraagbaak en bemiddelt als er conflicten ontstaan. In geval van ziekte of vakantie zorg je voor vervangende opvang.

Je bent op de hoogte van de wettelijke regels en kwaliteitseisen voor gastouderopvang. Je controleert elk jaar of de opvangsituatie bij de gastouder veilig en gezond is.