Beroep Biomedisch wetenschapper

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Biomedisch wetenschapper

Wat ga je doen in dit beroep?

Als biomedisch wetenschapper hou je je bezig met onderzoeksvragen over de gezondheid van de mens. Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn: wat zijn de bijwerkingen van nieuwe medicijnen? Welke factoren zorgen ervoor dat je gezond blijft? Wat is de beste behandeling tegen een ziekte? Hoe ontstaan ziekten en hoe kun je ze bestrijden? Aan jou de taak om hier antwoord op te geven na jouw onderzoek!

De mens en zijn gezondheid staan centraal in dit beroep. Het werk van de biomedisch wetenschapper is sterk verbonden met de medische praktijk. Je zoekt naar oplossingen voor problemen of onopgeloste vragen in de gezondheidszorg.

Maar wat is de kern van je werk? Je gaat op zoek naar de oorzaken van ziekten en de manieren om die te bestrijden. Je kunt onderzoek doen naar nieuwe medicijnen. Maar ook naar de invloed van het leef- en werkmilieu op de gezondheid. Je houdt je ook bezig met het verbeteren van behandelmethoden. Om te weten of en hoe processen in het lichaam verstoord zijn, moet je wel weten wat normaal is. Daarom onderzoek je ook hoe een gezond mens in elkaar zit en wat de functies van alle onderdelen van het lichaam zijn.

Nieuwe onderzoekstechnieken en wetenschappelijke inzichten staan op de voorgrond bij biomedische wetenschappers. Een biomedisch wetenschapper houdt zich vooral bezig met onderzoek en is niet patiëntgericht. Het werk is maatschappelijk zeer relevant en actueel, denk maar aan kanker- of aidsonderzoek. De biomedische wetenschap heeft raakvlakken met geneeskunde, biologie, psychologie en bewegingswetenschappen.