Biometrist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Biometrist

Met het beroep biometrist hoef je niet te kiezen tussen techniek en gezondheidszorg. Je werkt met mensen én met apparaten. Je gebruikt meetinstrumenten, je analyseert metingen, je komt tot conclusies en communiceert over de uitkomsten naar de arts.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een biometrist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Met het beroep biometrist hoef je niet te kiezen tussen techniek en gezondheidszorg. Je werkt met mensen én met apparaten. Je gebruikt meetinstrumenten, je analyseert metingen, je komt tot conclusies en communiceert over de uitkomsten naar de arts.

Wat doet een biometrist?

Als biometrist werk je op het snijvlak van techniek en gezondheidszorg. Met meetapparatuur doe je onderzoek naar het menselijk lichaam wanneer iemand zich lichamelijk niet goed voelt. Maar je doet meer dan meten alleen. De metingen verwerk je en analyseer je om tot een conclusie te komen. De uitkomsten van het onderzoek leg je helder uit aan arts, onderzoeker of collega's; je hebt dus veel contact met mensen. Je houdt de medici ook op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van meetinstrumenten, zodat je altijd werkt met de beste apparatuur.


Je kunt ook werken bij een technisch bedrijf. Dan verkoop je meetapparatuur aan bijvoorbeeld ziekenhuizen. Je legt uit hoe de apparatuur werkt en luistert naar de wensen van de gebruikers. Met de feedback van de gebruikers verbeter of ontwikkel je medisch-technische apparatuur. Ook het telkens blijven zoeken naar nieuwe toepassingen behoort tot de werkzaamheden.


Metingen aan het lichaam zijn ook erg belangrijk in de sport- en revalidatiewereld. Door metingen te doen bij sporters en revalidanten kun je een beeld krijgen van hun lichamelijke mogelijkheden en beperkingen. Op basis daarvan kun je betrokken zijn bij het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethoden, of het afgeven van een advies op basis van objectieve meetresultaten.


Bovendien wordt biometrie steeds meer toegepast als identificatiemethode. Lichamelijke eigenschappen worden opgeslagen en gebruikt door een computer om iemand te herkennen. Zo is biometrie net zo betrouwbaar als een vingerafdruk.

Past het bij je?

Je moet in elk geval affiniteit hebben met techniek om biometrist te kunnen worden. Zeer nauwkeurig en systematisch werken hoort daarbij. Maar je moet ook met mensen kunnen omgaan, want je bent meer dan alleen een technicus. Je moet met patiënten willen werken, zonder dat je te maken krijgt met directe zorg. Omdat je de meetresultaten bespreekt met bijvoorbeeld een arts, onderzoeker of collega moet je jezelf duidelijk kunnen uitdrukken. Communicatievaardigheden zijn daarom erg belangrijk.


Wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van nieuwe apparatuur moet je creatief kunnen denken. Je moet de wensen van de klant meenemen en je gebruikt je creativiteit om nieuwe dingen te bedenken en toe te passen.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een voorliefde voor techniek
  • interesse menselijk lichaam
  • communicatieve vaardigheid
  • creativiteit
  • nauwkeurig en systematisch kunnen werken
  • een sociale instelling

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2215 - €3315 per maand