Beroep Chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Een chirurg is een medisch specialist die patiënten behandelt van alle leeftijden en met uiteenlopende chronische of acute aandoeningen. Patiënten worden doorverwezen door de huisarts of komen binnen op de afdeling Spoedeisende Hulp. Andere patiënten zijn naar de polikliniek gekomen voor een intakegesprek en/of onderzoek, of waren al eerder opgenomen in het ziekenhuis.

Als chirurg heb je ook administratieve taken, zoals het evalueren van operaties en het bijhouden van het patiëntenbestand.

Soorten operaties
Een chirurg verricht eenvoudige of gecompliceerde operaties. De eenvoudige worden vaak poliklinisch uitgevoerd. Voorbeelden zijn de behandeling van ingegroeide teennagels en verwijdering van moedervlekken Gecompliceerde ingrepen zijn bijvoorbeeld operaties bij darm- of longkanker, vernauwde bloedvaten of lichamelijk letsel na een ongeval.  

Team
In de operatiekamer werk je in een team van specialisten, zoals een anesthesiemedewerker, operatieassistenten en andere chirurgen (in opleiding). Daarnaast maak je in het ziekenhuis deel uit van een multidisciplinair team van oncologen, pathologen en radiologen.

Na de operatie
Ook na de operatie blijf jij een aanspreekpunt. Je bespreekt het resultaat van de operatie met de patiënt en verleent postoperatieve zorg op de polikliniek. Verder schrijf je medicatie voor. Daarbij houd je rekening met eventueel ander medicijngebruik of behandelingen door de internist.

Deelgebieden
De eerste vier jaar van de opleiding zijn gericht op algemene chirurgie. De laatste twee jaar kies je een deelgebied/differentiatierichting. Er zijn zes deelgebieden die zich focussen op elk een ander deel van het menselijk lichaam:

 • Vaatchirurgie
  Als vaatchirurg ben je gespecialiseerd in de bloedcirculatie in het lichaam. Veelvoorkomende ziektebeelden zijn: vernauwde bloedvaten, ontstekingen of spataderen.
 • Oncologische chirurgie
  Als oncologisch chirurg ben je deskundig in het herkennen, onderscheiden en behandelen van diverse soorten kanker, vaak via een (kijk)operatie.
 • Gastro-intestinale chirurgie
  Als gastro-intestinaal chirurg behandel je aandoeningen van de buikwand en de organen in de buikholte.
 • Kinderchirurgie
  Als kinderchirurg ben je gespecialiseerd in ziektebeelden en aandoeningen bij (jonge) kinderen. Dit deelgebied vraagt een andere patiëntbenadering dan de andere richtingen.
 • Longchirurgie
  Als longchirurg behandel je patiënten met een aandoening in of rond de longen. Denk daarbij aan een infectie of ingeklapte long.
 • Traumatologie
  Als traumachirurg help je mensen na een ongeval. Je bent gespecialiseerd in diverse soorten letsels, zoals: hersenletsel, inwendige bloedingen of ernstige botbreuken.