Chirurgisch instrumentmaker - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Chirurgisch instrumentmaker

Als chirurgisch instrumentmaker heb je een technisch beroep. Je maakt en repareert namelijk het instrumentarium van bijvoorbeeld chirurgen, keel- neus- en oorartsen, cardiologen en tandartsen. Maar je bent niet alleen maar met machines en apparaten bezig... Om het instrumentarium echt goed te maken, moet je ook overleggen met de eindgebruiker.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een chirurgisch instrumentmaker?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als chirurgisch instrumentmaker heb je een technisch beroep. Je maakt en repareert namelijk het instrumentarium van bijvoorbeeld chirurgen, keel- neus- en oorartsen, cardiologen en tandartsen.

 

Maar je bent niet alleen maar met machines en apparaten bezig... Om het instrumentarium echt goed te maken, moet je ook overleggen met de eindgebruiker.

Wat doet een chirurgisch instrumentmaker?

Medisch specialisten zoals chirurgen, keel- neus- en oorartsen, cardiologen en tandartsen gebruiken diverse medische instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek en de behandeling van patiënten. Als chirurgisch instrumentmaker onderhoud en repareer je deze instrumenten. Je past ze, op verzoek van de gebruiker, ook aan en ontwikkelt en test nieuw instrumentarium.

 

Om de voorwerpen en instrumenten te maken, kun je diverse materialen gebruiken. Bijvoorbeeld roestvrij staal, glas en kunststof. Je voert daarop allerlei bewerkingen uit, zoals boren, zagen, draaien en vijlen. Ook zorg je ervoor dat het materiaal wordt gehard of gepolijst. Om je kunstwerkjes te maken, maak je dan ook gebruik van allerlei bewerkingsmachines en fijn handgereedschap. 

 

Je werkt altijd volgens een werktekening en controleert met speciale meetapparatuur voortdurend je werk. Als het af is, controleer je het instrument op zaken als scherpte en gebruiksveiligheid.

 

Het beroep van chirurgisch instrumentmaker is behoorlijk technisch, maar je bent niet alleen maar met machines en apparaten bezig. Om het instrumentarium echt goed te maken, moet je ook overleggen met de eindgebruiker. Aan de hand van zijn aanwijzingen kun je je werkstukken écht gebruikersvriendelijk maken.

Past het bij je?

Als instrumentmaker moet je goed met je handen kunnen werken, want de medische instrumenten moeten op de millimeter nauwkeurig afgewerkt zijn. Een kleine fout kan in de medische wereld namelijk al ernstige gevolgen hebben.

 

Je bent dus nauwkeurig en zorgvuldig, en kunt logisch denken. Dit heb je nodig om de werktekeningen goed te begrijpen en ernaar te kunnen handelen. Logisch kunnen denken is ook van belang omdat je zelf de meest praktische werkmethode moet kunnen vaststellen. 

 

Verder vind je het leuk om met apparaten en machines te werken en ben je creatief. Dit omdat je je technische kennis steeds moet vertalen in concrete oplossingen, waar anderen goed gebruik van kunnen maken!

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • plezier in handenwerk
  • interesse in precisietechniek
  • zorgvuldigheid
  • kunnen denken in concrete oplossingen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog