Beroep Chirurgisch instrumentmaker

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Chirurgisch instrumentmaker

Wat ga je doen in dit beroep?

Medisch specialisten zoals chirurgen, keel- neus- en oorartsen, cardiologen en tandartsen gebruiken diverse medische instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek en de behandeling van patiënten. Als chirurgisch instrumentmaker onderhoud en repareer je deze instrumenten. Je past ze, op verzoek van de gebruiker, ook aan en ontwikkelt en test nieuw instrumentarium.

Om de voorwerpen en instrumenten te maken, kun je diverse materialen gebruiken. Bijvoorbeeld roestvrij staal, glas en kunststof. Je voert daarop allerlei bewerkingen uit, zoals boren, zagen, draaien en vijlen. Ook zorg je ervoor dat het materiaal wordt gehard of gepolijst. Om je kunstwerkjes te maken, maak je dan ook gebruik van allerlei bewerkingsmachines en fijn handgereedschap. 

Je werkt altijd volgens een werktekening en controleert met speciale meetapparatuur voortdurend je werk. Als het af is, controleer je het instrument op zaken als scherpte en gebruiksveiligheid.

Het beroep van chirurgisch instrumentmaker is behoorlijk technisch, maar je bent niet alleen maar met machines en apparaten bezig. Om het instrumentarium echt goed te maken, moet je ook overleggen met de eindgebruiker. Aan de hand van zijn aanwijzingen kun je je werkstukken écht gebruikersvriendelijk maken.