Beroep Dermatoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Dermatoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als dermatoloog krijg je te maken met patiënten van alle leeftijden met de meest uiteenlopende huidaandoeningen. In totaal zijn er ongeveer tweeduizend verschillende huidziekten. Zo’n ziekte kan een onschuldige vorm van eczeem betreffen, maar ook huidkanker. De dermatoloog behandelt ook geslachtsziekten. 

De patiënt wordt meestal via de huisarts naar jou doorverwezen. Je werkt voornamelijk in de polikliniek. Het werk van een dermatoloog is enorm gevarieerd. Je onderzoekt de patiënten en behandelt de huidaandoeningen op alle mogelijke wijzen, van smeren met zalven tot uv-licht- en laserbehandelingen.

Maar een dermatoloog verricht ook chirurgische ingrepen. Zo is het mogelijk dat een patiënt met huidkanker door een huidarts wordt geopereerd. 

Daarnaast zit er ook een psycho-dermatologische kant aan het vak. Veel huidziekten worden veroorzaakt of verergerd door stress. Je wordt dan ook opgeleid om gevallen waarbij de psyche van de patiënt een rol speelt te onderkennen. 

Het is ook mogelijk dat je je specialiseert op een bepaald gebied, bijvoorbeeld het chirurgisch verwijderen van huidkanker of het behandelen van geslachtsziekten (venerologie). Of je gaat je bezighouden met de cosmetische dermatologie. Dan haal je bijvoorbeeld rimpels of moedervlekken weg. Je kunt je ook toeleggen op het verhelpen van haarproblemen zoals overmatige beharing bij vrouwen. 

Omdat jouw werkgebied zo breed is, heb je veel contact met andere specialisten: chirurgen, internisten, kinderartsen, oogartsen en ook psychologen en psychiaters.