Beroep Dialyseverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Dialyseverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Als dialyseverpleegkundige krijg je te maken met patiënten die een nierfunctiestoornis hebben of bij wie de nieren zelfs helemaal niet meer werken. Door gebruik van diverse dialysetechnieken (hemodialyse en peritoneaal dialyse) kunnen de functies van de nieren gedeeltelijk overgenomen worden.

Je begeleidt patiënten tijdens het hele traject van onderzoek, diagnose, het maken van een zorgplan en de behandeling. Je ziet een patiënt regelmatig voor behandelingen terug.

Bij de hemodialysebehandeling wordt gebruik gemaakt van apparatuur waarmee het bloed van de patiënten schoon gespoeld wordt (dialyseren). Voor de behandeling zorg je dat het apparaat voorbereid is en klaarstaat. Je sluit patiënten hierop aan en controleert de conditie van de patiënt tijdens het proces. Zowel vóór als ná de behandeling noteer je het gewicht, de bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt.

Een aantal patiënten wordt thuis behandeld (peritoneaal dialyse en thuishemodialyse). Je leert hen hoe ze handelingen zelf kunnen uitvoeren, geeft voorlichting over aangepaste diëten, complicaties en ziekteverschijnselen en maakt vervolgafspraken. Ook geef je je patiënten voorlichting over alle belangrijke zaken rondom een niertransplantatie.

Als dialyseverpleegkundige werk je samen met nefrologen (nierspecialisten) en onderhoud je contacten met andere hulpverleners zoals maatschappelijk werkers, diëtisten, chirurgen en technici.