Diëtist - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Diëtist

Adviseur, voedingsdeskundige, voorlichter, onderwijzer, leidinggevende... Als diëtist oefen je eigenlijk al deze beroepen uit. Je stelt een voedings- of dieetadvies samen voor je cliënten en je begeleidt hen als ze dit volgen. Als diëtist werk je, ook zonder verwijzing van een arts, met mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Maar ook op het gebied van algemene voeding ben je een expert. Verder onderhoud je contacten met collega's, artsen, logopedisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een diëtist?
Past het bij je?

Over dit beroep

Adviseur, voedingsdeskundige, voorlichter, onderwijzer, leidinggevende... Als diëtist oefen je eigenlijk al deze beroepen uit. Je stelt een voedings- of dieetadvies samen voor je cliënten en je begeleidt hen als ze dit volgen.

 

Als diëtist werk je, ook zonder verwijzing van een arts, met mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of een te hoog cholesterolgehalte. Maar ook op het gebied van algemene voeding ben je een expert. Verder onderhoud je contacten met collega's, artsen, logopedisten, verpleegkundigen en andere betrokkenen.

 

Een diëtist kan op veel verschillende werkplekken aan de slag. Heb jij de nodige ambitie? Dan ligt er voor jou een mooie loopbaan in het verschiet.

Wat doet een diëtist?

Adviseur, voedingsdeskundige, voorlichter, onderwijzer... als diëtist oefen je eigenlijk al deze beroepen uit. Je geeft praktisch advies in de vorm van een dieet en je begeleidt de cliënt als hij of zij dit dieet volgt. Werk je in een instelling, dan adviseer je ook over het voedings- en dieetbeleid.

 

Sommige cliënten zijn te dik of te mager. Andere cliënten hebben een ziekte waarbij aangepaste voeding onderdeel van de behandeling is of zelfs de enige behandeling. Denk hierbij aan:

 

  • darmproblemen: buikpijn, obstipatie en diarree
  • onbedoeld gewichtsverlies
  • slikklachten
  • eczeem en andere klachten bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in eten
  • hartziekten, zoals een hoge bloeddruk
  • diabetes
  • overgewicht en obesitas
     

Iedereen is anders, daarom is elke behandeling maatwerk. Tijdens de afspraken met de cliënt stel je onder andere veel vragen over zijn of haar gezondheid, medische gegevens, eet- en leefgewoonten, verwachtingen en wensen. Als diëtist coach je namelijk het behalen van de doelen. Daarnaast geef je uitleg en informatie over eten en drinken in relatie tot gezondheid en ziekte. Tijdens het dieet bied je als diëtist ondersteuning in de vorm van: tips en technieken om eetgewoonten te veranderen, praktische informatie over wat er op het etiket staat en waar welke producten te koop zijn en suggesties voor speciale gelegenheden als uit eten gaan, feestjes en vakantie.

 

Tijdens spreekuren en huisbezoeken geef je je cliënten voedingsvoorlichting en dieetadvies. Je kunt ook groepen mensen voorlichten door middel van lezingen, cursussen of gespreksgroepen.

 

In de administratie houd je bij welk dieetadvies je hebt gegeven, hoe de begeleiding verloopt en hoe het staat met de conditie van de cliënt.

 

Voor je werk houd je je aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of Diëtisten Coöperatie Nederland. Daar staat bijvoorbeeld in dat je de voedingsgewoonten van je cliënt respecteert, bijvoorbeeld als hij vanwege zijn geloof geen varkensvlees mag eten.

 

Je oefent alle werkzaamheden zelfstandig uit. Vaak komen cliënten met een verwijzing via de huisarts. Maar je cliënt hoeft geen verwijzing van een arts te hebben. Je bepaalt in dit laatste geval met behulp van een screening of hij/zij bij jou aan het juiste adres is. Naast contact met artsen werk je ook samen met fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, logopedisten, voedingsassistenten, ziekenhuiskoks en koks van bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen.

Past het bij je?

Voor dit werk moet je goed kunnen luisteren en tactvol en geduldig met cliënten kunnen omgaan. Je moet goed kunnen inschatten wat voor iemand je cliënt is en hoe hij leeft, want het dieetadvies moet daar zo veel mogelijk op aansluiten.

 

Mondeling moet je goed kunnen uitleggen wat je bedoelt, want je geeft je cliënten instructies en informatie en het kan voorkomen dat je een lezing moet houden.

 

Je begeleidt cliënten bij het veranderen van hun voedingsgedrag. Soms heb je daar een dosis overtuigingskracht voor nodig. 

 

Met de behandelende artsen en de andere deskundigen moet je goed kunnen samenwerken. Verder moet je ook contacten kunnen onderhouden met collega's en verpleegkundigen.

 

Wil je aan de slag als zelfstandig diëtist, dan zijn zakelijk inzicht en een ondernemersgeest onmisbaar.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • geduld
  • goede spreekvaardigheid
  • overtuigingskracht
  • zowel individueel als in teamverband kunnen werken
  • zakelijk inzicht en ondernemersgeest (bij een eigen praktijk)

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

2717 - €5045 per maand