Beroep Diëtist

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Diëtist

Wat ga je doen in dit beroep?

Adviseur, voedingsdeskundige, voorlichter, onderwijzer... als diëtist oefen je eigenlijk al deze beroepen uit. Je geeft praktisch advies in de vorm van een dieet en je begeleidt de cliënt als hij of zij dit dieet volgt. Werk je in een instelling, dan adviseer je ook over het voedings- en dieetbeleid.

Sommige cliënten zijn te dik of te mager. Andere cliënten hebben een ziekte waarbij aangepaste voeding onderdeel van de behandeling is of zelfs de enige behandeling. Denk hierbij aan:
- darmproblemen: buikpijn, obstipatie en diarree
- onbedoeld gewichtsverlies
- slikklachten
- eczeem en andere klachten bij overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in eten
- hartziekten, zoals een hoge bloeddruk
- diabetes
- overgewicht en obesitas

Iedereen is anders, daarom is elke behandeling maatwerk. Tijdens de afspraken met de cliënt stel je onder andere veel vragen over zijn of haar gezondheid, medische gegevens, eet- en leefgewoonten, verwachtingen en wensen. Als diëtist coach je namelijk het behalen van de doelen. Daarnaast geef je uitleg en informatie over eten en drinken in relatie tot gezondheid en ziekte. Tijdens het dieet bied je als diëtist ondersteuning in de vorm van: tips en technieken om eetgewoonten te veranderen, praktische informatie over wat er op het etiket staat en waar welke producten te koop zijn en suggesties voor speciale gelegenheden als uit eten gaan, feestjes en vakantie.

Tijdens spreekuren en huisbezoeken geef je je cliënten voedingsvoorlichting en dieetadvies. Je kunt ook groepen mensen voorlichten door middel van lezingen, cursussen of gespreksgroepen.

In de administratie houd je bij welk dieetadvies je hebt gegeven, hoe de begeleiding verloopt en hoe het staat met de conditie van de cliënt.

Voor je werk houd je je aan de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of Diëtisten Coöperatie Nederland. Daar staat bijvoorbeeld in dat je de voedingsgewoonten van je cliënt respecteert, bijvoorbeeld als hij vanwege zijn geloof geen varkensvlees mag eten.

Je oefent alle werkzaamheden zelfstandig uit. Vaak komen cliënten met een verwijzing via de huisarts. Maar je cliënt hoeft geen verwijzing van een arts te hebben. Je bepaalt in dit laatste geval met behulp van een screening of hij/zij bij jou aan het juiste adres is. Naast contact met artsen werk je ook samen met fysiotherapeuten, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, logopedisten, voedingsassistenten, ziekenhuiskoks en koks van bijvoorbeeld verpleeg- en verzorgingshuizen.