Beroep Doktersassistent

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Beroep Doktersassistent

Hoe ziet je loopbaan eruit?

In Nederland zijn zo'n 26.000 doktersassistenten werkzaam.

Binnen de gezondheidszorg kun je op veel verschillende plaatsen aan het werk. Ongeveer de helft van alle assistenten werkt in de huisartsenzorg. Daarnaast werken doktersassistenten bijvoorbeeld in poliklinieken van het ziekenhuis, bij de GGD of in de jeugdgezondheidszorg. Maar als doktersassistent heb je ook veel carrièremogelijkheden: er zijn praktijken waar je kunt doorgroeien tot hoofd doktersassistent of tot doktersassistent plus. Je hebt dan uitgebreide managementtaken.

Na je opleiding en enkele jaren werkervaring als doktersassistent kun je doorgroeien naar triagist. De triagist is de eerste die de patiënt aan de lijn krijgt als hij belt naar de huisartsenpost. Als triagist zorg je dat de ernst van de klacht duidelijk wordt en de patiënt de juiste zorg krijgt. Een verantwoordelijke baan. Lees meer over:

Bovendien kun je na parttime scholing doorstromen naar de functie van praktijkondersteuner (HBO-niveau). Ook kun je doorstromen naar de HBO-opleiding Verpleegkunde.

Zie ook: 
Opleiding Verpleegkunde HBO

Werk je als doktersassistent op de polikliniek, dan kun je een vervolgopleiding volgen in operatiekamervaardigheden. Bijvoorbeeld de Post MBO scholing OK-vaardigheden bij het VUmc Amstel Academie. Bekijk daarvoor www.amstelacademie.nl.
 

Is er werk?
Wil je als doktersassistent werken in een huisartsenpraktijk, dan is er de komende jaren voldoende werk voor jou. Maar wil je liever aan de slag in een ziekenhuis, dan wordt het moeilijker om werk te vinden. Door gewijzigd beleid gaan ziekenhuizen de komende jaren namelijk minder doktersassistenten inzetten (AZWinfo).

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.