Beroep Doktersassistent

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Doktersassistent

Wat ga je doen in dit beroep?

Doktersassistent betekent letterlijk het assisteren en ondersteunen van de behandelaar. Het beroep is echter complexer en uitgebreider. De doktersassistent heeft een eigen, herkenbare bijdrage in de gezondheidszorg. 

Je hebt veel contact met patiënten: je ontvangt hen niet alleen, maar stelt hen ook gerust. Jij bent degene die de patiënten het eerst te woord staat, aan de telefoon of achter de balie. Je geeft hen voorlichting over bijvoorbeeld het hoe en waarom van een onderzoek. Daarvoor houd je via de vakliteratuur bij wat er zoal verandert in de medische wereld.

Administratieve werkzaamheden bestaan onder andere uit het afhandelen van de correspondentie, het verwerken van medische gegevens en het beheren van de voorraad medicijnen. Je plant het spreekuur, schrijft herhalingsrecepten uit en verzorgt soms de financiële administratie.

Naast deze administratieve en patiëntgerichte werkzaamheden assisteer je de huisarts, bedrijfsarts of specialist bij onderzoek of bij de behandeling van patiënten. Je helpt de huisarts bijvoorbeeld door instrumenten klaar te zetten en aan te geven. Ook kun je eenvoudige onderzoekjes uitvoeren op urine, ontlasting en bloed. Medisch-technische taken die je zelfstandig verricht, zijn bijvoorbeeld hechten, verbinden, injecteren, EHBO verlenen, het aanstippen van wratten en de controle van diabetespatiënten.