Ergonoom - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Ergonoom

Een ergonoom streeft altijd naar een omgeving die zo is ingericht dat een gezonde lichaamshouding en/of werkhouding wordt bevorderd. Je verdiept je in iemands houding of omgeving en bedenkt daarbij handvatten, aanpassingen of gebruiksvoorwerpen.

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een ergonoom?
Past het bij je?

Over dit beroep

Een ergonoom streeft altijd naar een omgeving die zo is ingericht dat een gezonde lichaamshouding en/of werkhouding wordt bevorderd. Je verdiept je in iemands houding of omgeving en bedenkt daarbij handvatten, aanpassingen of gebruiksvoorwerpen.

Wat doet een ergonoom?

Ergonomie, tegenwoordig vaker 'Human Factors' (menselijke factoren) genoemd: Ergonomie / Human Factors streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken, dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen worden bevorderd.


Bekendste werkterrein van een ergonoom betreft de lichamelijke belasting voor de mens, zoals te zwaar tillen, te lang in dezelfde houding werken enzovoort.


Er zijn echter ook andere - meer onbekende - werkterreinen van de ergonoom, bijvoorbeeld de cognitieve ergonomie of de sensorische ergonomie.

 

  • Cognitieve ergonomie houdt zich bezig met begrijpen, onthouden, nadenken en beslissen. Kortom, alles wat het brein doet als de mens interactie heeft met producten.
  • Sensorische ergonomie richt zich op de capaciteiten en beperkingen van het menselijke zintuigensysteem en bestudeert op de manier waarop mensen hun omgeving horen, zien, ruiken en voelen.
  • Zie verder onder https://www.humanfactors.nl/humanfactors


Ergonomie is onder andere terug te vinden in auto's, kleding, machines en kantoren. Kortom: in producten, processen en organisaties.
Een verkeerd ingerichte werkplek en een verkeerde werkhouding kunnen bijvoorbeeld klachten veroorzaken als rugpijn of RSI. Ook veiligheid en comfort komen aan bod. Als werknemers zich veilig en comfortabel voelen op hun werkplek, dan zal dat een positief effect hebben op hun werkprestaties.


Voor ergonomen bestaat er geen gemiddelde mens: iedereen is anders. Daarom analyseer je per persoon de lichaamshouding en werkhouding. Ook kijk je naar de werkomgeving en eventuele hulpmiddelen. Met enkele aanpassingen kun je al veel bereiken! Daarbij geef je voorlichting en training aan mensen die ergonomie interessant vinden en graag een steentje willen bijdragen binnen hun eigen organisatie.


Voorkomen is beter dan genezen. Daarom word je als ergonoom vaak gevraagd om mee te denken bij het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen die je dagelijks tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de stoel waarop je zit of de fiets waarop je elke dag naar je werk gaat. Als ergonoom denk jij na over de toepassing van deze producten en hoe deze functioneren wanneer mensen ze gebruiken. Als ergonoom ben je dus ontzettend veelzijdig!

 

Past het bij je?

Ben je nieuwsgierig en kritisch? Denk je vaak: dat kan beter? Dan is ergonoom het juiste beroep voor jou. Je mag als ergonoom namelijk elke dag nadenken over de toepassing van producten in ons dagelijks leven. Van het ontwerpen en toepassen van gebruiksvoorwerpen tot het optimaliseren van werkplekken: je bent van alle markten thuis.


Ergonomie houdt zich voornamelijk bezig met de relatie tussen mensen en producten in een bepaalde omgeving. Je moet dus goed kunnen zien wat er precies aan de hand is en met een verbeterplan komen. Er wordt dus een beroep gedaan op jouw vindingrijkheid en je vermogen om problemen op te lossen. Daarbij vind je het niet moeilijk om contact te maken met mensen én moet je de nodige kennis hebben over de werking van het menselijk lichaam.


Wil jij jezelf als ergonoom kwalificeren? Dan moet je beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen: je moet namelijk aan diverse kwaliteitseisen voldoen. Het is dus hard werken om je kennis up-to-date te houden! Door jouw leergierigheid weet je je persoonlijke en professionele ontwikkeling naar een hoger plan te tillen.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • Systematisch kunnen werken
  • Heel goed analyseren wat achterliggende oorzaken van het probleem / vraag zijn
  • Welke eisen aan een oplossing gesteld worden (ook door de uiteindelijke gebruikers)
  • Goed luisteren naar de mensen die er uiteindelijk mee moeten werken / gaan gebruiken
  • Adviseren voor een (her)ontwerp 


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2500 - €3900