Beroep Ergotherapeut

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Ergotherapeut

Wat ga je doen in dit beroep?

Als ergotherapeut begeleid en behandel je mensen die door lichamelijke of psychische problemen niet meer kunnen leven, wonen en werken zoals ze dat zouden willen. Maar ook mensen met een functiebeperking vanaf de geboorte kom je tegen bij het uitoefenen van je vak. Je leert hen zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijks leven.

Je stelt vragen als:
- Wat wil iemand?
- Wat kan iemand nog zélf?
- Waarbij heeft hij of zij hulp nodig?
- Kan een aanpassing aan de woning of een hulpmiddel uitkomst bieden?

In de behandelingen, de begeleiding en het advies van een ergotherapeut draait het allemaal om 'doen'. Je kijkt als ergotherapeut vooral naar wat mensen wél zelf kunnen en wat ze eventueel kunnen leren of naar aanpassingen die zij misschien aanvullend nodig hebben. Dat betekent dat je praktisch en oplossingsgericht bezig bent, op een creatieve manier. Misschien moeten de drempels in huis worden weggehaald. Of er moet een speciaal toetsenbord komen voor de computer op het werk.

Soms overleg je ook met de betrokken arts, de fysiotherapeut of bijvoorbeeld mantelzorgers. Gezamenlijk zorgen jullie ervoor dat de cliënt op de best mogelijke manier kan functioneren.

Werk je binnen een instelling dan rapporteer je vaak aan de behandelend arts, verwijzer of huisarts en neem je deel aan het cliëntenoverleg. Verder overleg je met deskundigen buiten de instelling over aanpassingen en voorzieningen voor mensen met een handicap.