Beroep Gastouder

Waar werk je?

Beroep Gastouder

Waar werk je?

Het ligt voor de hand dat je als gastouder thuis werkt. Het komt ook voor dat je als gastouder in het huis van het kind werkzaam bent.

Volgens de Wet kinderopvang moet een gastouder aangesloten zijn bij een gastouderbureau. Op een gastouderbureau worden vraag- en gastouders geworven, geselecteerd en bij elkaar gebracht.

Via het gastouderbureau kun je ook vaak een opleiding volgen of begeleiding krijgen tijdens de opvang. Soms heb je via het gastouderbureau de mogelijkheid om aan materialen te komen.

De meeste gastouders zijn zelfstandig ondernemer via een franchise-gastouderbureau. In dat geval zijn minimale investeringen noodzakelijk. Bijvoorbeeld voor het werven van kinderen en de diensten van het gastouderbureau. Uiteraard moet je huis er goed voor zijn ingericht.

Wanneer je wilt starten als gastouder moet het gastouderbureau je inschrijven bij de gemeente. Via de gemeente word je getoetst op de geldende eisen. Voor deze toetsing betaal je als gastouder. De hoogte van het bedrag verschilt per gemeente. Voldoe je aan alle eisen, dan word je opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang. 

Iedere gastouder moet werken volgens de wettelijke kwaliteitseisen. Jaarlijks controleert het gastouderbureau of de opvangsituatie bij de gastouder veilig en gezond is. Deze controle is verplicht.

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland. Kijk op deze site bij werk vinden.

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!