Beroep Gastouder

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Gastouder

Wat ga je doen in dit beroep?

Als gastouder vang je kinderen in je eigen huis op. Hoeveel kinderen je in je eigen huis mag opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen. De leeftijd van deze kinderen varieert van ongeveer 0 tot en met 13 jaar. Het is ook mogelijk dat je naar het huis van de ouders van de kinderen gaat. 

Je kunt een aantal uren per dag werken (bijvoorbeeld na schooltijd), maar het is ook mogelijk dat je hele dagen voor kleinere kinderen zorgt. Soms eten de kinderen ook mee en breng en haal je ze van school. In overleg met de ouders maak je afspraken over tijden en opvoedkundige regels.

De meeste gastouders hebben zelf ook kinderen, maar dit is geen vereiste. Als je kinderen hebt, is dit werk natuurlijk wel goed te combineren met de zorg voor je eigen gezin. Het prettige van deze opvangvorm is dat je gewoon thuis kunt blijven en dat je een beperkt aantal kinderen opvangt. Zo kun je dus een goede band met hen opbouwen.

Als gastouder mag je maximaal zes kinderen tegelijkertijd opvangen. Zijn je eigen kinderen thuis, dan tellen deze ook mee in het maximale aantal.