Beroep Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie

Wat ga je doen in dit beroep?

Als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie bied je zorg aan ouderen die naast ouderdomsklachten ook beperkingen van het geestelijk vermogen hebben. Bijvoorbeeld ouderen met dementie of andere psychische problemen.

Ouderen met een psychische beperking hebben duidelijke structuur en specifieke begeleiding nodig. Zij zijn bijvoorbeeld voor het structureren van hun dag van jou afhankelijk.

Ook in de dagelijkse verzorging van de ouderen met deze beperkingen speel je een belangrijke rol. Je assisteert de ouderen met dagelijkse dingen, zoals wassen, aankleden, eten, het toedienen van medicijnen of het ondersteunen bij dagelijkse activiteiten. In beperkte mate verricht je ook huishoudelijke taken of je begeleidt de cliënten hierin. Samen met het hele zorgteam stel je een zorgplan op en voer je dat gezamenlijk uit.

Als gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie geef je begeleiding, instructie en advies. Niet alleen aan cliënten, maar ook aan collega's, mantelzorgers en vrijwilligers. Je hebt een verbindende rol tussen alle betrokkenen. Je bent een vraagbaak voor je collega’s. Ook mantelzorgers en vrijwilligers kunnen met hun specifieke vragen over psychogeriatrie bij jou terecht.

Je leidinggevende is het afdelingshoofd. Zelf kun je stagiairs begeleiden. Je hebt regelmatig overleg met andere verzorgenden, verpleegkundigen, artsen en deskundigen zoals fysiotherapeuten. Daarbij maak je gebruik van het verslag dat je dagelijks maakt over de toestand en situatie van de patiënt. Jij houdt alles dus goed in de gaten!