Beroep Gezinsondersteuner gehandicapten

Wat ga je doen in dit beroep?

Als gezinsondersteuner bied je hulp thuis bij gezinnen met een kind met beperkingen (gehandicapte) of ontwikkelingsachterstand. Denk aan kinderen met verstandelijke beperkingen, maar ook aan kinderen met lichamelijke beperkingen of combinaties van beide. De hulp bied je in samenwerking met andere hulpverleners zoals een orthopedagoog, psycholoog, logopedist of schoolmaatschappelijk werkende.

Jouw doel is te bereiken dat het gezin zo zelfstandig mogelijk kan blijven functioneren. Er zijn twee functies waarin je dat kunt doen:
- praktisch pedagogische thuishulp (PPT)
- praktisch pedagogische gezinsbegeleider (PPG)

Praktisch pedagogische thuishulp
Als praktisch pedagogische thuishulp ontlast je het gezin. Je helpt mee met het huishouden en de zorg voor de kinderen. Je springt ook in als de ouders tijd nodig hebben voor andere zaken. Samen met je collega's ondersteun je de ouders.

Praktisch pedagogisch gezinsbegeleider
Bij kinderen met beperkingen of ontwikkelingsachterstand kunnen er diverse opvoedingsvragen en problemen ontstaan. Als praktisch pedagogische gezinsbegeleider bied je hulp bij de opvoeding. Samen met de ouders zoek je naar passende oplossingen. Het doel is dat de ouders uiteindelijk weer zonder hulp verder kunnen.

Tijdens de observatieperiode ben je op verschillende momenten in het gezin aanwezig om een beeld te krijgen van de probleemsituaties. In je een observatieverslag beschrijf je manieren en methoden om samen met de ouders aan oplossingen en veranderingen te werken.

Daarna ga je echt werken aan verandering. Verandering in het gedrag van het kind, verandering in de houding of reactie van de ouder, verandering van aanpak. Je bezoekt het gezin wekelijks. Zo houd je in de gaten wat er in de praktijk haalbaar is en of de oplossingen aansluiten bij de ideeën van de ouders.