Beroep Gezondheidszorgpsycholoog

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Als gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) heb je al een behoorlijk opleidingstraject achter de rug. Maar je kunt je voortdurend verder bekwamen via studie. Zo kan de 4-jarige specialistenopleiding tot klinisch psycholoog of de 4-jarige specialistenopleiding tot klinisch neuropsycholoog een volgende stap zijn. Je kunt alleen starten met deze specialistenopleidingen als je een BIG-geregistreerde GZ-psycholoog bent. Met de BIG-registratie kun je je deskundigheid aantonen.
Na het afronden van een specialistenopleiding ben je een gespecialiseerde GZ-psycholoog.
 
Ook kun je ervoor kiezen om vervolgopleiding tot psychotherapeut te volgen. Deze duurt normaal gesproken 4 jaar na de master. Voor GZ-psychologen duurt de opleiding 3 jaar omdat je vrijstellingen krijgt. Daarnaast kun je je verder kwalificeren met een profielopleiding, zoals een opleiding tot schoolpsycholoog, verslavingspsycholoog of seksuoloog.

Is er werk?
Jazeker! Er is veel behoefte aan GZ-psychologen en de vooruitzichten blijven goed. GZ-psycholoog is een snel groeiende beroepsgroep in de GGZ (UWV, 2018).

Vanwege de toelatingseisen en een gelimiteerd aantal door de overheid gefinancierde opleidingsplaatsen, is toelating tot de opleiding tot GZ-psycholoog niet altijd mogelijk. 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.