Beroep GGZ-agoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep GGZ-agoog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als GGZ-agoog begeleid je mensen met psychische aandoeningen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld stemmingsstoornissen, persoonlijke stoornissen of ontwikkelingsstoornissen. Ze zijn de grip op hun leven kwijt. Jij leert hen de regie weer in eigen handen te nemen. Daarbij houd je rekening met verschillende factoren, zoals de hulpvraag, de leefsituatie en de mogelijkheden van de cliënt.

Als GGZ-agoog kun je zowel ambulant (bij mensen thuis) werken of in een instelling. Je kunt je cliënten individueel behandelen maar ook in groepsverband. Het is een erg veelzijdig beroep. Dat merk je vooral aan de diverse doelgroepen waarmee je werkt. In de ene situatie werk je bijvoorbeeld coachend. In een andere situatie heb je een opvoedende of ondersteunende rol.

Jij helpt cliënten de draad weer op te pakken en daar heb je zo veel mogelijk informatie voor nodig. Eerst maak je kennis met je cliënt en verzamel je relevante informatie. Ook ga je in gesprek met hulpverleners en betrokkenen, zoals vrienden en familie. Vervolgens analyseer je alle informatie en maak je een plan van aanpak voor de herstelbehandeling.

Het is belangrijk dat je als GGZ-agoog cliënten de ruimte geeft. Ze moeten hun ideeën kunnen geven over de herstelbehandeling. Je houdt bijvoorbeeld rekening met hun wensen en behoeften, zodat zij zich bij jou op hun gemak voelen. Tijdens de herstelbehandeling help je cliënten re-integreren in de samenleving. Dit doe je door bijvoorbeeld hun sociale vaardigheden te verbeteren en hen te helpen functioneren in de samenleving.

Een gemiddelde werkdag zal vooral bestaan uit het werken met cliënten. Daarnaast heb je organisatorische taken. Denk bijvoorbeeld aan het bijwonen van een teamoverleg, het geven van trainingen, het begeleiden van stagiairs en het onderhouden van contacten met externen, zoals hulpverleners.