Gipsverbandmeester - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Gipsverbandmeester

Als gipsverbandmeester krijg je te maken met mensen die door een ongeval, ziekte of een aangeboren afwijking, iets gebroken of gescheurd hebben. In opdracht van de traumatoloog, orthopedisch of algemeen chirurg leg je een gipsverband aan. Hiervoor maak je gebruik van allerlei materialen, zoals plastic, glasvezel, polyester, gipsverband en spalken.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een gipsverbandmeester?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als gipsverbandmeester leg je een verband aan bij mensen die iets gebroken of gescheurd hebben.

 

Als gipsverbandmeester krijg je te maken met mensen die door een ongeval, ziekte of een aangeboren afwijking, iets gebroken of gescheurd hebben. In opdracht van de traumatoloog, orthopedisch of algemeen chirurg leg je een gipsverband aan.

 

Hiervoor maak je gebruik van allerlei materialen, zoals plastic, glasvezel, polyester, gipsverband en spalken.

 

Uiteraard zorg je er ook voor dat alles wat je hebt aangelegd weer verwijderd wordt als de patiënt genezen is. Zowel voor het aanbrengen als verwijderen van het verband geldt dat je dit zeer voorzichtig en met zorg moet doen...

Wat doet een gipsverbandmeester?

Als gipsverbandmeester leg je gips- of kunststofverbanden aan om een botbreuk of spierafwijking te laten herstellen. Je komt in aanraking met allerlei mensen die een arm of been gebroken hebben, een enkelband gescheurd hebben of ander letsel of een aandoening hebben waarvoor een gipsverband nodig is. Dit kunnen volwassenen of ouderen zijn, maar ook kinderen.

 

Om een gipsverband om bijvoorbeeld een gebroken been of arm aan te leggen, werk je met gips, plastic, glasvezel, polyester, verband en spalken. Het komt ook voor dat je een gipskorset om iemands bovenlijf aanlegt. Om te zorgen dat dit zo min mogelijk knelt en irriteert, behandel je het gipsverband tot het zo comfortabel mogelijk zit.

 

Als patiënten lang op een afdeling verblijven, controleer je het gipsverband. Zodra een breuk of afwijking genezen is, ga je met speciale scharen of elektrische zaagjes het gipsverband te lijf om deze te verwijderen.

 

Als gipsverbandmeester werk je samen met verschillende specialisten: traumatologen, revalidatieartsen, plastisch chirurgen, algemene en orthopedische chirurgen. Zij vertellen je wat het probleem is en afhankelijk van het probleem bepaal je wat voor gipsverband aangebracht moet worden om de afwijking zo goed mogelijk te laten genezen. Je werkt dus zelfstandig en indien nodig overleg je met de behandelend specialist.

 

Past het bij je?

Mensen die voor een gips- of kunststofverband bij je komen na een operatie of ongeluk, hebben vaak enorme pijn. Je moet je daarom in hun situatie kunnen inleven, maar daarnaast stevig in je schoenen staan om toch gewoon je werk te kunnen uitvoeren.

 

Een gipsverband moet zo comfortabel mogelijk aangelegd worden. Om scherpe randjes en oneffenheden te vinden, moet je gevoelige vingers hebben. Goed met je handen kunnen werken is een eigenschap die je bovendien nodig hebt omdat je dagelijks in de weer bent met materialen als gips, plastic, verband en spalken.

 

Je krijgt met allerlei typen mensen van allerlei leeftijden te maken: van kinderen tot senioren. Het is daarom belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stevige schoenen
  • gevoelige vingers
  • handigheid
  • goede communicatieve vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2717 - €4426 per maand