Beroep Gipsverbandmeester

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Gipsverbandmeester

Wat ga je doen in dit beroep?

Als gipsverbandmeester leg je gips- of kunststofverbanden aan om een botbreuk of spierafwijking te laten herstellen. Je komt in aanraking met allerlei mensen die een arm of been gebroken hebben, een enkelband gescheurd hebben of ander letsel of een aandoening hebben waarvoor een gipsverband nodig is. Dit kunnen volwassenen of ouderen zijn, maar ook kinderen.

Om een gipsverband om bijvoorbeeld een gebroken been of arm aan te leggen, werk je met gips, plastic, glasvezel, polyester, verband en spalken. Het komt ook voor dat je een gipskorset om iemands bovenlijf aanlegt. Om te zorgen dat dit zo min mogelijk knelt en irriteert, behandel je het gipsverband tot het zo comfortabel mogelijk zit.

Als patiënten lang op een afdeling verblijven, controleer je het gipsverband. Zodra een breuk of afwijking genezen is, ga je met speciale scharen of elektrische zaagjes het gipsverband te lijf om deze te verwijderen.

Als gipsverbandmeester werk je samen met verschillende specialisten: traumatologen, revalidatieartsen, plastisch chirurgen, algemene en orthopedische chirurgen. Zij vertellen je wat het probleem is en afhankelijk van het probleem bepaal je wat voor gipsverband aangebracht moet worden om de afwijking zo goed mogelijk te laten genezen. Je werkt dus zelfstandig en indien nodig overleg je met de behandelend specialist.