Beroep Gynaecoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Gynaecoloog

Wat ga je doen in dit beroep?

Als gynaecoloog ben je gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van vrouwenaandoeningen en -ziektes. Je houdt je bezig met gynaecologie (menstruatiestoornissen of hormoonbehandelingen), onvruchtbaarheid, verloskunde, urogynaecologie (incontinentieproblemen) en oncologie. Soms zul je ook chirurgisch ingrijpen. Daarnaast doe je wetenschappelijk onderzoek.

Je patiënten
Je werkt voornamelijk met vrouwen in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. Maar je krijgt ook te maken met kinderen, bejaarden en soms met patiënten van het mannelijk geslacht. De patiënten hebben meestal een verwijzing van hun huisarts of verloskundige.

Sommige patiënten zie je maar één of twee keer. Andere komen regelmatig terug voor controle of onderzoek. Denk aan vrouwen die zwanger zijn, een ernstige ziekte of onvruchtbaarheidsproblemen hebben.

Je werkzaamheden
Tijdens spreekuren bespreek je klachten, doe je onderzoek (bijvoorbeeld via echo’s) en voorstellen voor therapieën of medicijnen. Op andere momenten bezoek je patiënten die op een ziekenhuisafdeling liggen, voer je operaties uit of geef je nazorg. Je overlegt regelmatig met bijvoorbeeld kinderartsen, internisten en urologen. Daarnaast ben je vaak aan het werk op de verloskamer, waar je helpt bij (gecompliceerde) bevallingen.

Je collega’s
In een klein ziekenhuis ben je met 4 tot 6 collega's op al deze gebieden inzetbaar. In een groter ziekenhuis werk je met 7 of meer gynaecologen. Daar kun je je veelal subspecialiseren in één van de deelgebieden van het vak. Je vormt een team met klinisch verloskundigen, verpleegkundigen, arts-assistenten en soms ook physician assistents.