Beroep Hart/long chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Hart/long chirurg

Wat ga je doen in dit beroep?

Als cardiothoracaal chirurg (hart/long chirurg) opereer je patiënten die iets aan het hart of de longen mankeren. Dit kunnen kinderen zijn met aangeboren hartafwijkingen of oudere mensen met later verworven hartafwijkingen. Daarnaast opereer je ook mensen aan de longen (longkanker) of patiënten met aan de borstkas of de grote bloedvaten. Een groot deel van je werktijd ben je te vinden op de operatiekamer (OK).

In de OK werk je als hart/long chirurg nauw samen met de anesthesist, anesthesiemedewerkers en twee tot drie operatieassistenten. Daarnaast opereert er vaak een hart/long chirurg in opleiding met je mee, die jou assisteert en in de loop van zijn opleiding zelfstandig leert opereren. Zo ben je met een team van minstens met zeven mensen aan het werk.

Als hart/long chirurg ben je zelden op de polikliniek te vinden. Wel pleeg je dagelijks overleg met longartsen, cardiologen, anesthesisten en intensive care artsen. Ook overleg met orthopeden en urologen vindt plaats, al gebeurt dat niet dagelijks. Het is dus belangrijk dat er veel en duidelijk gecommuniceerd wordt in dit beroep.

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan.

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).