Beroep Hartfunctielaborant

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Hartfunctielaborant

Wat ga je doen in dit beroep?

Als hartfunctielaborant verricht je zelfstandig onderzoek naar functiestoornissen van het hart en de bloedsomloop. Bloedvatvernauwingen (infarcten) en hartgeruisen die worden veroorzaakt door hartklepafwijkingen zijn daarbij de meest voorkomende onderzoeksonderwerpen.

Je bereidt patiënten voor op het onderzoek en begeleidt hen tijdens dit onderzoek. Tot je werkzaamheden behoren ook het voorbereiden van steriel werken, het controleren van apparatuur en materialen, het verzorgen van de patiëntenadministratie en het maken van onderzoeksafspraken.

Bij je werk gebruik je allerlei medische registratie- en testapparatuur. Maak je bijvoorbeeld een echocardiogram, dan kijk je naar het hart met een apparaat dat geluidstrillingen uitzendt.

Je bent verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het onderzoek. Je werkt daarbij nauw samen met de behandelende specialist (bijvoorbeeld de cardioloog of thoraxchirurg) die opdracht voor het onderzoek heeft gegeven. Je deelt aan de specialist de resultaten van het onderzoek mee.

In het zorgproces ben je als hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts en de cliënt.

Onderscheid
Binnen de groep van hartfunctielaboranten kun je als algemeen hartfunctielaborant aan de slag, maar ook als gespecialiseerd hartfunctielaborant. Dan specialiseer je je bijvoorbeeld in:
- echocardiografie (echo's maken van het hart)
- hartkatheterisatie (onderzoek doen naar hartfuncties)
- cardio-implantaten (gericht op pacemakers)
- Holteranalyse (analyseren van hartritmeregistraties)

Je kunt je in een van deze specialisaties nog verder verdiepen. Dan word je een gespecialiseerd hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied.