Beroep HBO-verpleegkundige/ regieverpleegkundige

Reacties

Zelf reageren

regieverpleegkundige | 26/08/2019 | kleijn

Wet BIG II gaat zo goed als zeker niet door en het profiel "regieverpleegkundige" is natuurlijk ook niet nieuw, dit doen al vele verpleegkundigen al jaren! Als gespecialiseerd verpleegkundige, als SPV-er, als Senior, etc. Graag dus deze benaming verwijderen, zaait onrust en verwarring en is voorsorterend op een wet die nu al zeer omstreden is!

regieverpleegkundige creeert strijd tussen ervaren verpleegkundigen en beginners met titel regieverpleegkundige.. | 08/08/2019 | M.

Beste,
Dit is een belachelijke ontwikkeling en dit gaat strijd creeeren hetgeen absoluut niet nodig is. HBO-v-ers doen dit zelfde werk al meestal jaren zonder deze poespas van een extra opleiding, wat de staatskas weer moet spekken. Wat een mega-slechte ontwikkeling voor onze gezondheidszorg weer. (net zoals de wet BiG om weer extra geld voor de staatskas in de la te brengen vanwege extra opleidingen onzin, want dit betreft grotendeels de meest ervaren mensen, die het gemakkelijk na pakweg 2 maanden weer oppakken...

regie-verpleegkundige | 23/07/2019 | Perry Ernest

Heel fijn, als je met een HBO opleiding in de gezondheidszorg de regie over je patiënt mag voeren. Ik heb zelf nog de inservice opleiding gedaan (werken/leren tegelijk). Daarbij zijn we van taakgericht naar patiënt gericht gaan werken. Je werkt dan als Verpleegkundige, waarbij de patiënt een centrale positie inneemt. Jij bent verantwoordelijk voor alle facetten/taken die er rondom de patiënt nodig zijn om te verrichten. Je bent dan een "Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundige". Echter de tijd heeft een inbreuk gedaan op de totale zorgverlening. Het beroep van Verpleegkundige is dusdanig uitgehold, door de introductie van specifieke gespecialiseerde Verpleegkundige, die zeer veel taken van de AllroundVerpleegkundigen hebben afgenomen. Steeds meer taken gaan naar zogenoemde "specialisten", waardoor de Verpleegkundige steeds minder taken mag uitvoeren. Nu hebben ze weer iets uitgevonden --> de HBOV-er die de regie mag voeren over de patiënt. Dit is eigenlijk dezelfde functie als de Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundige van weleer. Waar zijn we toch mee bezig! Ik denk dat de regie volledig uit handen is gegeven. Ga terug naar de basis en leer het vak vanuit het principe dat de patiënt centraal staat en dat we er met zijn allen aan moeten werken om deze patiënt op een humane manier kunnen verzorgen en streven naar het hoogst haalbare wat zorg betreft. Een aai over iemands bol wil vaak meer zeggen dan de regie voeren over andere collega's die hun werk naar behoren willen blijven doen, zonder al die poespas als "marktwerking" en "Regie".