Beroep HBO-verpleegkundige/ regieverpleegkundige

Wat ga je doen in dit beroep?

Als HBO-verpleegkundige (kwalificatieniveau 6) ben je zeer breed opgeleid. Dat biedt de mogelijkheid in diverse functies en in een groot scala aan zorginstellingen aan de slag te gaan. Je werkt bijvoorbeeld met ouderen, (chronisch) zieken, psychiatrisch patiënten, kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking. Je voert de regie over de zorgverlening: jij zorgt ervoor dat ziek mensen worden verzorgd (door jou en je collega’s) en je leert patiënten zo goed mogelijk met hun aandoening(en) om te gaan. Bij gezonde mensen is preventie het voornaamste doel.

Mensen blijven steeds langer thuis wonen en/of gaan eerder naar huis uit het ziekenhuis. Mensen die wel in een ziekenhuis of zorginstelling verblijven, hebben vaak intensieve zorg nodig. Je hebt als verpleegkundige op HBO-niveau daardoor te maken met complexe zorgtaken.

Coördinerende taken
Als regieverpleegkundige heb jij een coördinerende rol. Je stelt een verpleegkundige diagnose en een verpleegplan op. Deze vormen de leidraad voor jouw werk. Je let op het totale functioneren van een patiënt en maakt een ondersteuningsplan. Je begeleidt ook collega's bij de uitvoering van hun zorgtaken. Daarbij bewaak je de kwaliteit van alle zorg. Jij bent degene die de regie heeft over de zorg van een patiënt.

Overleg
Je voert regelmatig overleg met collega's en andere professionals, zoals fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers en artsen. In de thuissituatie is dat bijvoorbeeld met wijkteams of thuiszorgorganisaties. Ook houd je de ontwikkelingen in de zorg bij en speelt daarop in.

Verpleegtechnische en verzorgende werkzaamheden
Naast je coördinerende zorgtaken voer je ook verpleegtechnische en verzorgende werkzaamheden uit. Je legt infusen aan, verzorgt wonden en geeft injecties. Ook leer je patiënten hoe ze zelfstandig de effecten van hun ziekte kunnen terugdringen. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe ze zichzelf kunnen injecteren. Ook bewaak je patiënten die afhankelijk zijn van apparaten of die psychisch of lichamelijk instabiel zijn. Daarnaast begeleid je mensen met gedragsstoornissen, zie je toe op een goede kwaliteit van zorg, voer je probleemverhelderende gesprekken en geef je voorlichting.