Beroep Helpende

Wat ga je doen in dit beroep?

Beroep Helpende

Wat ga je doen in dit beroep?

In je werk als helpende heb je vaak te maken met mensen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alle (zorg)taken zelf kunnen uitvoeren. Ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen hebben soms hulp nodig om zo goed mogelijk te blijven functioneren.
Je ondersteunt deze mensen en houdt zoveel mogelijk rekening met hun wensen en gewoontes.
Het uitgangspunt bij al je werkzaamheden is dat jouw cliënten zoveel mogelijk taken zelf blijven uitvoeren. Jij stimuleert hen daarin.

Je hebt veel contact met de cliënten en werkt nauw samen met je collega's. Zo krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen bij hun werkzaamheden.

Helpende in een instelling
Als helpende in een instelling doe je huishoudelijk werk in de kamers van bewoners van bijvoorbeeld woonzorgcentra, verpleeghuizen of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Daarnaast breng je maaltijden rond en verricht je verzorgende taken, zoals aan- en uitkleden, verzorging van het haar, mondverzorging en helpen bij het eten. Als mensen slecht ter been zijn, help je hen in en uit bed.

Helpende thuiszorg
In de thuiszorg werk je als helpende vaak met ouderen, maar je kunt ook zieken, mensen met beperkingen (gehandicapten) of andere hulpbehoevenden helpen. Je doel is om ondersteuning te bieden waardoor cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Je verricht huishoudelijk werk en hebt een beperkt aantal verzorgende taken.

Helpende welzijn
Als helpende welzijn (ook wel assistent welzijn genoemd), werk je met mensen die zich in hun leefomgeving niet helemaal zelfstandig kunnen redden. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, mensen met een beperking of kinderen. De inhoud van je werk is afhankelijk van het soort instelling waarvoor je werkt en van de cliënten.

Als helpende welzijn in de ouderenzorg ben je meer bezig met het welzijn van de cliënt dan met de algehele verzorging. Dit in tegenstelling tot het beroep helpende in een instelling en helpende in de thuiszorg, waarbij je juist meer licht verzorgende taken uitvoert. Als helpende welzijn verzorg je bijvoorbeeld de maaltijd, zet je een kopje koffie en organiseer je activiteiten die passend zijn voor de cliënt. Ook geldt dat je huishoudelijke taken uitvoert.

In de gehandicaptenzorg houd je je als helpende welzijn bezig met de algehele ondersteuning.
Je begeleidt en verzorgt de cliënten bij verschillende activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld met ze gaat zwemmen, help je naast de begeleiding in het zwembad ook met aan- en uitkleden.