Helpende - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Helpende

Je kunt op verschillende plekken aan de slag, bijvoorbeeld als: -    Helpende welzijn -    Helpende instelling -    Helpende thuiszorg

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een helpende?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

 

Je kunt op verschillende plekken aan de slag, bijvoorbeeld als:

 

  • Helpende welzijn
  • Helpende instelling
  • Helpende thuiszorg

 

Als je eenmaal helpende bent, kun je trouwens heel makkelijk doorleren voor verzorgende.

 

Wat doet een helpende?

In je werk als helpende heb je vaak te maken met mensen die door de achteruitgang van hun gezondheid niet meer alle (zorg)taken zelf kunnen uitvoeren. Ouderen, zieke mensen of mensen met beperkingen hebben soms hulp nodig om zo goed mogelijk te blijven functioneren.

 

Je ondersteunt deze mensen en houdt zoveel mogelijk rekening met hun wensen en gewoontes.

 

Het uitgangspunt bij al je werkzaamheden is dat jouw cliënten zoveel mogelijk taken zelf blijven uitvoeren. Jij stimuleert hen daarin.


Je hebt veel contact met de cliënten en werkt nauw samen met je collega's. Zo krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen bij hun werkzaamheden.


Helpende in een instelling
Als helpende in een instelling doe je huishoudelijk werk in de kamers van bewoners van bijvoorbeeld woonzorgcentra, verpleeghuizen of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Daarnaast breng je maaltijden rond en verricht je verzorgende taken, zoals aan- en uitkleden, verzorging van het haar, mondverzorging en helpen bij het eten. Als mensen slecht ter been zijn, help je hen in en uit bed.


Helpende thuiszorg
In de thuiszorg werk je als helpende vaak met ouderen, maar je kunt ook zieken, mensen met beperkingen (gehandicapten) of andere hulpbehoevenden helpen. Je doel is om ondersteuning te bieden waardoor cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen wonen. Je verricht huishoudelijk werk en hebt een beperkt aantal verzorgende taken.


Helpende welzijn
Als helpende welzijn (ook wel assistent welzijn genoemd), werk je met mensen die zich in hun leefomgeving niet helemaal zelfstandig kunnen redden. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, mensen met een beperking of kinderen. De inhoud van je werk is afhankelijk van het soort instelling waarvoor je werkt en van de cliënten.
 

Als helpende welzijn in de ouderenzorg ben je meer bezig met het welzijn van de cliënt dan met de algehele verzorging. Dit in tegenstelling tot het beroep helpende in een instelling en helpende in de thuiszorg, waarbij je juist meer licht verzorgende taken uitvoert. Als helpende welzijn verzorg je bijvoorbeeld de maaltijd, zet je een kopje koffie en organiseer je activiteiten die passend zijn voor de cliënt. Ook geldt dat je huishoudelijke taken uitvoert.

 

In de gehandicaptenzorg houd je je als helpende welzijn bezig met de algehele ondersteuning.
Je begeleidt en verzorgt de cliënten bij verschillende activiteiten. Wanneer je bijvoorbeeld met ze gaat zwemmen, help je naast de begeleiding in het zwembad ook met aan- en uitkleden.

Past het bij je?

Je moet het leuk vinden om met mensen om te gaan, want met de cliënten heb je veel contact en dit vraagt soms wat extra geduld van jouw kant. Daarnaast is het handig wanneer je een groot inlevingsvermogen hebt, zodat je snel kunt omschakelen van de ene naar de andere situatie. Je blijft respectvol en probeert de sfeer altijd op een positieve manier te beïnvloeden.

 

Je moet zorgvuldig het huishouden kunnen doen en voorzichtig zijn met de spullen van een ander. Je hebt respect voor de privacy van de mensen die je helpt en praat daar niet over met buitenstaanders.

 

Je staat vaak in alle mogelijke lichaamshoudingen en dat kan lichamelijk weleens zwaar zijn. Soms werk je bij iemand die ernstig ziek is of grote beperkingen heeft. Het kan heel inspannend zijn om dan je werk professioneel te blijven doen. Tijdens de opleiding leer je hiermee om te gaan.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1485 - €2465 per maand